Muhammedsag afgøres i retten

Retten i Århus skal afgøre, om Jyllands-Postens Muhammed-artikel var en æreskrænkelse af muslimer.

Syv muslimske foreninger vil i næste uge få rettens vurdering af, om Jyllands-Postens artikel 30. september var en retsstridig æreskrænkelse af muslimer. Foreningerne har sagsøgt avisens chefredaktør Carsten Juste og kulturredaktør Flemming Rose for injurier og bagvaskelse, og sagen indledes mandag i byretten i Århus.

- Hvilken følelse er det, man efterlades med, når man har læst artiklen? Hvis der står, at der begås terror i Islams navn, er det jo rigtigt, og så er der ikke nogen sag. Men hvis der står, at Islam går ind for terror, er det slemt. Og det er det spørgsmål, min klient nu vil have retten til at afgøre, siger Michael Havemann, advokat for de syv muslimske foreninger.

Han ser det som en meget atypisk injuriesag, hvor det handler om beskyldninger om at være terrorist.

- Der er et faktum, at mange muslimer har følt sig ramt, men spørgsmålet er, om det er et angreb mod alle muslimer eller en gruppe. Min klient mener, at det et angreb mod alle muslimer, siger Michael Havemann.

For æreskrænkelse straffes der med bøde eller fængsel indtil fire måneder, mens der ved tale den lidt grovere form for injurier - bagvaskelse - kan fængsles i op til to år.

Michael Havemann vil kræve den maksimale straf, men understreger samtidig, at det ikke er straffen i sig selv, det handler om.

- Det handler om at få trukket en linje. Det er ikke ytringsfriheden, der anfægtes, men nærmere tonen i det offentlige rum. Hvor går grænsen? siger advokaten for de muslimske foreninger.

Ole Ravnsbo er advokat for Carsten Juste og Flemming Rose.

- Vi fremsætter påstand om frifindelse, og vi er fortrøstningsfulde. Men jeg har ikke lyst til at kommentere sagen på forhånd, siger Ole Ravnsbo. /ritzau/