Evas hund blev bidt ihjel: Stort ønske om 'kørekort' til hundeejere

Forslaget om et hundekørekort var oppe at vende i Folketinget tilbage i 2009. Nu opfordrer både dyreinternater og hundeejere politikerne til at tage idéen op igen.

Fælder den? Gør den? Og er den lille og vågen eller stor og doven?

Der er mange relevante spørgsmål at stille, når man går med tanker om at anskaffe sig en hund.

Det er bare ikke alle, der sætter sig lige godt ind i tingene, før de bringer et nyt pelset familiemedlem ind i hjemmet. Det oplever de hos Dansk Dyreværn Århus.

Møffe blev afleveret på internat, fordi hans ejer ikke havde været tid eller overskud til at have ham. 
Møffe blev afleveret på internat, fordi hans ejer ikke havde været tid eller overskud til at have ham. 

- Møffe er kommet her til internatet, fordi ejeren ikke havde den fornødne tid eller overskud til at aktivere sådan et energibundt som ham, siger Karina Hindborg, der hundeadfærdsrådgiver hos Dansk Dyreværn Århus, til TV2 ØSTJYLLAND.

Alt imens springer Møffe - en sort cockerspaniel - op og ned og gør insisterende.

Kend hunden, før du køber

Der kan være forskellige årsager til, at hunde ender på et internat, men ofte skyldes det, at hunden ikke levede op til ejerens forventninger, fortæller Dansk Dyreværn Århus.

Af den grund mener internatets formand, at tiden er inde til at indføre et obligatorisk kørekort til nye hundeejere.

- Vi synes, det er en rigtig god idé, at folk skal have kendskab til, hvad det vil sige at have en hund, før de anskaffer sig en. De skal også have kendskab til, hvilken race der passer til deres familie, siger Kalle Fisker, der er formand i Dansk Dyreværn Århus, til TV2 ØSTJYLLAND.

- For mig at se vil det kunne gøres rimeligt simpelt. Der ligger mange internater og dyrelæger rundt omkring, som helt sikkert gerne vil lave kurser for folk.

Berner Sennen her ville ikke have passet til Ditte Thorgaards familie, hvis de havde boet i lejlighed. Den kan nemlig ikke tåle at gå på trapper.
Berner Sennen her ville ikke have passet til Ditte Thorgaards familie, hvis de havde boet i lejlighed. Den kan nemlig ikke tåle at gå på trapper.

Også Ditte Thorgaard fra Hammel, der for nyligt er blevet hundeejer for første gang, kan se fordelen ved et obligatorisk hundekørekort.

- Der er meget, man skal sætte sig ind i, når man vælger at få en hund. Hvis vi havde boet i en lejlighed, så havde en Berner Sennen for eksempel ikke været en god hund for os, for den kan ikke tåle af gå på trapper, siger hun.

Hundepoliti og ny sag om hundebid

I løbet af december har flere sager om menneskets bedste ven - hunden - stjålet overskriften her på siden. Først var der sagen om 81-årige Eva Bonde fra Stenvad, der på en gåtur med sin hund blevet angrebet og bidt af naboens to løsslupne hunde.

Siden blev der på finansloven afsat penge til et nyt hundepoliti, som fremover skal behandle sager om dyremishandling. Det skete blandt andet som konsekvensen af sagen fra Gjerlev, hvor 61 vanrøgtede hunde blev fundet. 

Eva Bondes hund overlevede ikke, da den blev overfaldet af naboens to hunde på en gåtur tidligere på måneden.
Eva Bondes hund overlevede ikke, da den blev overfaldet af naboens to hunde på en gåtur tidligere på måneden. Foto: Privat

Historien om 81-årige Eva Bonde udløste mange reaktioner på vores Facebook-side, hvor flere brugere argumenterede for, at der burde indføres et hundekørekort for at undgå flere episoder med bidske hunde i fremtiden.

- Der er intet galt med hundene men med ejerens måde at modtage på. Man burde have et kort til at holde dyr, som man skal have kørekort til at køre bil, skriver Sandra Schmidt som kommentar til en video.

Som en kommentar til videoen herunder fra TV2 ØSTJYLLANDs Facebook-side foreslår Sascha Schmidt, at man skal have et kørekort til at have hund. 

Ikke opbakning i Folketinget

Idéen om et hundekørt var senest oppe at vende i Folketinget i 2009 efter en række sager med aggressive muskelhunde. Flere partier gik dengang ind for at indføre kørekortet, men Regeringen valgte i stedet at forbyde 13 hunderacer.

Selvom hundekørekortet nu igen ønskes af både internater og hundeejere, ser det ikke umiddelbart ud til, at politikerne er klar til at indføre det.

Dansk Folkeparti har tidligere støtten idéen, men er nu kommet på andre tanker.

VIDEO: At indføre et hundekørekort ville være at skyde med spredehagl, mener Karina Due, der er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti. Partiet har ellers tidligere støttet idéen. 

- Umiddelbart lyder det jo rigtigt tiltalende. Problemet er bare, at vi rammer 100 procent af hundeejerne, selvom 98 til 99 procent af dem godt kan finde ud af at gøre tingene på den rigtige måde. Så man skyder lidt med spredehagl, siger Karine Due, der er dyrevelfærdsordfører for Dansk Folkeparti.

- Noget helt andet er, at hvis vi indførte et hundekørekort, hvem skulle så kontrollere, at hundeejerne rent faktisk har et? Det skal der afsættes en forfærdelig masse ressourcer til, og det, mener vi simpelthen, er helt ude af proportioner, fortsætter hun.

TV2 ØSTJYLLAND spurgte i december, hvad I synes om idéen om et hundekørekort. Du kan se, hvad vores Facebook-brugere svarede under opslaget her: