Børnenes gavekort værdiløse: Legetøjsbutikker konkurs

Frygten har spredt sig hos forældre, der har gavekort til Fætter BR og Toys'R'US til gode, efter selskabet bag er erklæret konkurs

Top-Toy, som står bag Fætter BR og Toys'R'Us i Norden, er gået konkurs. Det giver bekymring blandt dem, der har gavekort til butikkerne til gode. Foto: Henning Bagger - Ritzau Scanpix

Opdateret...

Erna Louise Christensen fra Galten har samlet på mærker til Fætter BR, så længe hun kan huske.

Læs også Legetøjskæde går konkurs efter svigtende julesalg

- Jeg havde aldrig forestillet mig at en stor butik som Fætter BR, ville kunne gå konkurs, fortæller Erna Louise Christensen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er jo en børnebutik, så må de enten give pengene tilbage eller sørge for, at man kan bruge dem. Andet er ikke i orden.

Erna Louise Christensen, Galten

Hendes 12-årig søn Jonas har til sin fødselsdag i november og i julegave fået gavekort til Fætter BR, så han kan spare dem sammen og bruge dem på en stor ting.

- Han er jo ikke skyld i alt det her, siger Erna Louise Christensen.

Erna Louise Christensen med sin søn Jonas, som har sparet gavekort sammen, så han kunne købe en stor ting. De er nu værdiløse. Foto: Privatfoto

Lige nu har sønnen gavekort til en værdi af 1.000 kroner, og flere bøger til samlet lige under 200 kroner.

- Det er jo en børnebutik, så må de enten give pengene tilbage eller sørge for, at man kan bruge dem. Andet er ikke i orden, siger Erna Louise Christensen.

Nogle gavekort kan bruges

- Det er desværre sådan, at gavekort er blevet værdiløse. Det er en konsekvens af konkursen, fortalte Lars Bo Kirk, som er fungerende talsmand hos Top-Toy, fredag.

Lørdag ændrede selskabet deres udmelding. Nu er det muligt at få penge retur for gavekort købt i december.

Gavekort som er købt i december kan refunderes.

Lars Bo Kirk, talsmand, Top-Toys

Overfor B.T. undskylder Top-Toys pressetalsmand, Lars Bo Kirk, det med, at det hele gik lidt hurtigt, da konkursen blev meldt ud.

- Der var rygende travlt i går og ikke alt blev håndteret korrekt. Vi kan kun lægge os fladt ned og indrømme, at det ikke er godt nok. Gavekort som er købt i december kan refunderes, siger han til avisen.

Det vil stadig være muligt at bytte gaver hos Fætter BR og Toys'R'US.

- Skulle man dog have købt en gave, man skal have byttet, så kan man stadig nå det. man kan ikke få penge tilbage, men kan bytte til andre varer. Det beklager vi rigtig meget, siger Lars Bo Kirk.

00:50

VIDEO: Henrik Bay har været heldig, at han har fået lov at bruge sit gavekort i Toys'R'Us i Randers her til aften, selvom de er værdiløse.

Luk video

Erna Louise Christensen var godt klar over, at selskabet bag de to legetøjskæder Fætter BR og Toys'R'US var presset økonomisk tilbage i november, da det blev meldt ud.

Læs også Indbrud i julen: Vi tager ofte tyvene med fingrene i smykkeskrinet

Nu ærgrer hun sig over, at de ikke brugte gavekort dengang.

- Dengang de talte om det i december, der tænkte jeg, at de har jo nok åbent det næste halve år. Men det var da også dumt, jeg ikke brugte dem, siger hun.

Selskabet Top-Toy kom i november under rekonstruktion, men har nu meldt ud, at de bliver erklæret konkurs.

Det er blandt andet på grund af øget digitalisering, et større antal konkurrenter og skiftende spilvaner blandt børn, lyder det fra Top-Toy.

Toys'R'US i Randers lukker fredag aften klokken 20. Foto: Google Street View

Har du købt julegaver i BR eller Toys'R'US, som skal byttes, har du stadig mulighed for det. Visse butikker vil holde åbent, så kunder kan bytte varer til andre varer indtil udgangen af december - hvilke butikker kan man se på deres hjemmeside her.

- Forventningen er, at der bliver holdt en form for januarudsalg, fordi kuratorerne skal realisere alle varelagerne. Så der kommer et heftigt udsalg i januar, som det ser ud nu, siger Lars Bo Kirk.

Hvis man skal bytte gaver til Toys'R'US, så skal man gøre det i Randers inden klokken 20.00 fredag aften, derefter vil butikken lukke.

Ellers kan man gøre det i Tilst og Aalborg indtil den 31. december.

BETYDNING FOR BUTIKKERNE

 • Der er 77 Fætter BR-butikker i Danmark.
   
 • I Danmark er der 20 Toys "R" Us-butikker.
   
 • Ifølge talsmanden for konkursboet er over 3000 medarbejdere blevet opsagt, og ledelse er trådt tilbage.
   
 • En række butikker holder dog åbent året ud. I Østjylland gælder det:
  Fætter BR, Brunns Galleri i Aarhus
  Fætter BR, Randers Storcenter
  Toys "R" Us, Tilst, Aarhus
   
 • I forbindelse med konkursen har selskabet forklaret, at kunder ikke kan få byttet deres gaver til kontanter men kun andre varer.
   
 • Derudover bliver gavekort til Fætter BR samt Fætter BR-mærker købt før 30. november 2018 værdiløse.
   

Kilde: Ritzau

Kunder fik alligevel gavekort indløst

TV2 ØSTJYLLAND har talt med flere kunder hos Randers Toys'R'US, som fortæller, at de har fået penge tilbage for gavekort i butikken.

- Vi havde et gavekort, som vi skulle have indløst, inden der nok var låst i morgen. Så vi skulle lynhurtigt ud og have brugt pengene. Det var den eneste grund til, at vi er her i dag, fortæller Henrik Bay til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Landsby helt uden fyrværkeri: - Det er rigtig hyggeligt

Han brugte pengene på fødselsdagsgaver, som alligevel skal bruges i løbet af januar.

Ifølge talsmanden, Lars Bo Kirk, så er dette en fejl, da gavekortene fortsat er værdiløse.   

Lotte Rasmussen havde også skyndt sig ned for at få byttet nogle julegaver her til aften.

Jeg har fået 500 opkald om, at Toys’R’Us de lukker. Så vi skal skynde os ind og få byttet de her julegaver.

Lotte Rasmussen, Randers

-  Jeg har fået 500 opkald om, at Toys’R’Us de lukker. Så vi skal skynde os ind og få byttet de her julegaver. Det er da skide irriterende, men det er jo sådan, det er. Vi kan ikke gøre noget, siger hun. 

Erna Louise Christensen skyndte sig til Fætter BR i Randers Storcenter for at prøve at bruge gavekortene og det lykkedes, inden det var for sent. Så sønnen Jonas fik fødselsdags- og julegave alligevel.

To muligheder for kunderne

Ifølge Forbrugerrådet Tænk har man som forbruger to muligheder, hvis man står med et gavekort, der er erklæret værdiløst. 

- Først skal man undersøge, hvordan gavekortet er købt. Er det købt med et internationalt kreditkort såsom Mastercard, så har man som regel en konkursforsikring. Så vil man kunne gå ned i banken og få pengene tilbage, siger Vagn Jelsøe, vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk til TV2 ØSTJYLLAND. 

Læs også BR og Toys'R'Us holder stort udsalg i januar efter konkurs

Anderledes ser det ud, hvis man ikke har benyttet et internationalt kort. 

- Har man købt det med et Visa Dankort eller lignende. Skal man anmelde det til konkursboet, og der skal man finde kuratorerne. Man skal her stille et krav med den værdi, som gavekortet har. Her skal man nok være forberedt på, at det får man ikke, forklarer han. 

Forbrugerstyrelsen: Brug altid gavekort så hurtigt som muligt

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skriver på deres hjemmeside, at når et firma går konkurs, så kan man ikke længere rette sit krav mod sælgeren, men må anmelde kravet i konkursboet.

Vi begynder nu en dialog med kreditorerne om, hvordan boet skal håndteres.

Søren Aamann Jensen, advokat og kurator

Det er derfor altid en god idé at få brugt et gavekort eller tilgodebevis så hurtigt som muligt.

- Vi begynder nu en dialog med kreditorerne om, hvordan boet skal håndteres, siger advokat og kurator for Top-Toy Søren Aamann Jensen i en pressemeddelelse.

Flere end 3000 medarbejdere i de to legetøjskæder er fredag blevet sagt op i forbindelse med konkursen.

02:38

VIDEO: Kronjyderne strømmede fredag aften til Toys "R" Us i Randers, inden butikken lukkede for sidste gang.

Luk video

Gode råd om gavekort

 • Vær opmærksom på, hvor lang gyldighed gavekortet har. Et gavekort har en gyldighed på tre år, medmindre der er aftalt en kortere frist. Hvis der aftales en kortere tidsfrist, må den ikke være urimelig kort.
   
 • Sørg for, at gavekortets gyldighed er tilpas lang, så modtageren reelt kan nå at få det brugt.
   
 • Undersøg, om gavekortet kan indløses til kontanter, hvis modtageren ikke bryder sig om varerne i butikken. 
   
 • Som udgangspunkt kan modtageren få pengene for et gavekort udbetalt, hvis det er elektronisk. Et elektronisk gavekort er fx et plastickort med magnetstribe. Vær dog opmærksom på, at butikken under visse betingelser kan opkræve et gebyr for at udbetale pengene.
   
 • Er gavekortet ikke elektronisk, kan modtageren som udgangspunkt ikke forlange at få pengene retur.

   

Kilde: forbrug.dk