95 tons tungt tog skal høvle metal af de østjyske skinner

imponerende tog skal vedligeholde de østjyske strækninger

Foto: Banedanmark

Du kender nok ostehøvlen, og du kender nok også træhøvlen, men har du hørt om togskinnehøvlen? 

Ellers har du i hvert fald chancen, når Banedanmark sender et specialtog ud på de østjyske togstrækninger for at høvle metal af skinnerne. 

Læs også Ødelagt skinne rammer togtrafik mellem Aarhus og Fredericia

Og det er ikke et af de små tog, som Banedanmark har sat til opgaven. Skinnehøvlstoget vejer 95 ton og kører med en fart på 70 kilometer i timen, når den ikke høvler. Når høvlen er i sporet, er der dog tale om helt andre hastigheder.

- Skinnehøvlen høvler det samme skinnestykke 4-6 gange, og det sker i et tempo på mellem 2 og 4 kilometer i timen. De sidste ture foregår ved en hastighed helt ned på en halv kilometer i timen, og de høvlspåner, der fjernes, bliver opsamlet og genbrugt, siger vedligeholdelsesleder, Pernille Skovrup, fra Banedanmark i en pressemeddelelse.

Disse dage kører specialtogene på de østjyske strækninger

25.-26. november Aarhus-Randers
26.-27. november Randers-Hobro
28.-29. november Randers-Hobro
29.-30. november Randers-Hobro
2.-3. december Langå-Hinnerup
3.-4. december Hinnerup-Aarhus
5.-6. december Hinnerup-Hedensted
6.-7. december Hovedgård-Skanderborg

Toget, der er 29 meter langt, skal høvle i alt seks ton metal af skinnerne. Arbejdet, der udføres om natten for at genere togtrafikken mindst muligt, skal gøres for at sikre en mere komfortabel togrejse. 

00:42

Det er ikke første gang, at østjyderne har besøg af specialtogene, her er billeder fra, da et slibetog glattede skinnerne ud i 2012

Luk video