2.642 indbrud i biler

Pas på udenfor børnehaver, indkøbscentre og idrætsanlæg

2.642 indbrud i personbiler. Så mange sager har Østjyllands Politikreds registreret i år indtil i fredags. Dertil kommer indbrud i varebiler.

Sådan lyder den opsigtsvækkende statistik fra politiet. Og så er der endda tale om et markant fald: Sidste år var der i den samme periode 3.713 indbrud i personbiler.

- Det er 8,6 indbrud i snit om dagen, men vi må glæde os over, at der trods alt er sket et fald på 28 procent siden sidste år, siger politikommissær Mogens Brøndum.

Årsagen er ifølge politikommissæren, at politiet har skærpet patruljeringen i de hårdest ramte områder. Flere gerningsmænd er løbet af året også blevet anholdt.

Aarhus er værst ramt

Langt den overvejende del af indbruddene finder sted i Aarhusområdet.

Agerøvej i Tilst er den vej, hvor der er noteret flest indbrud i personbiler. Her ligger BILKA og flere andre større butikker.

Nummer to er Jernaldervej og nummer tre i politiets statistik er Gudrunsvej - også i det vestlige Aarhus.

Derefter følger parkeringsarealerne på Aarhus Havn ved Kalkærsvej og Stadion Allé. Her sker indbruddene ofte, når der er kampe på stadion.

Bryder ind mens børn afleveres

- Mange tror den slags sker på øde steder, langt ude i skoven eller den slags. Men mange gange sker det faktisk ved indkøbscentre, idrætsanlæg og uden for daginstitutioner, fortæller politikommissæren.

TV 2 | ØSTJYLLAND er desuden bekendt med et tilfælde, hvor ruden i bilen er blevet knust, mens der sad et barn fastspændt i en autostol på bagsædet. Barnets forælder var inde for at aflevere et mindre barn i vuggestue.

Rovet er alt, hvad der kan have værdi: Pc'er, punge, GPS'er, solbriller, fotoapparater og tasker af enhver art er lokkende for tyvene.

- Ofte fortæller folk, at det eneste tyvene fik med var en taske med sportstøj, der var anbragt så den var synlig udefra. Men følgeskaderne kan løbe op i 10.000 kroner, fordi bilens rude skal skiftes og handskerummet måske er ødelagt af at blive brudt op.

Pas på julegaverne

Politiet advarer om, at vi nærmer os en periode, hvor tyvene har mulighed for den helt store gevinst: Nemlig julegavesæsonen, hvor mange efterlader gaver for store værdier i vognen, mens de handler videre:

Det gælder om at sikre sig, at det er den rette mand, der får gaverne og ikke en tilfældig tyv, siger Mogens Brøndum og opfordrer til, at man ikke efterlader værdier i vognen.

To mand, en scooter og en bushammer

Tyvene følger ofte en bestemt metode: To mand på scooter kører op til bilen. Den ene slår hul i ruden med en bushammer og et øjeblik senere er tyvene væk med de værdier, bilisten har efterladt i bilen.

Men det er ikke alle indbrud, der foregår på den måde. Flere af de registrede indbrud er sket hos bilforhandlere, hvor tyve i varevogne er stukket af med store mængder airbags og andre værdifulde reservedele fra nye og nyere biler.