OVERBLIK: Sådan kan Østjylland ifølge eksperterne genåbne

I Østjylland er genåbning af butikker, udendørs kulturinstitutioner og et sænket forsamlingsforbud ved udendørs idræts- og foreningsaktiviteter mulige scenarier fra på mandag.

På søndag ophører de nuværende restriktioner, og derfor har en ekspertgruppe regnet på, hvordan smitten vil udvikle sig, hvis restriktionerne lempes fra mandag den 1. marts. 

Der er blevet til en række både landsdækkende og regionale anbefalinger, hvorfor nogle af restriktionerne vil variere fra landsdel til landsdel. 

I Østjylland er der dog ikke blevet anbefalet nogle regionale lempelser, og det er derfor kun de landsdækkende anbefalinger, der her indtil videre er gældende. 

Folketingets partierne skal på baggrund af beregningerne tirsdag drøfte, hvordan Danmark skal genåbne. Onsdag vil regeringen melde ud, hvilke restriktioner der fortsætter, og hvilke der bliver lempet, når de efter planen udløber 28. februar.

Nedenfor ses en overblik over, hvilke mulige genåbningsscenarier, der lige nu er på tegnebrættet på landsplan - og dermed også i Østjylland. 

Indsatsgruppens indstilling på landsplan - gældende for Østjylland

I Vestjylland og Nordjylland anbefales der derudover også en yderligere genåbning af skolerne for afgangselever samt ungdomsuddannelser og voksenuddannelser, hvis der foretages test to gange om ugen.

Ligeledes har indsatsgruppen indstillet, at efterskoler genåbner med fuldt fremmøde ud fra en model med særlige smitteforebyggende foranstaltninger, som er udfærdiget af Sundhedsstyrelsen.

Mandag var det også forhåbningen, at det kunne være en mulighed i Østjylland. Indtil videre er det dog ikke anbefalingen. 

Indsatsgruppen indstiller dog, at hvis smitten egner sig i andre landsdele, så vil de kunne foretage samme genåbning efter 14 dage - det vil sige fra den 15. marts. 

En genåbning for de sidste landsdele forventes at kunne ske efter påskeferien den 6. april, hvis smitteudviklingen på det tidspunkt skønnes tilfredsstillende.