Splittelse efter udsigt til butiksåbninger: - Det gør rigtig ondt på mine butikker

Sundhedsministeriet har varslet genåbning af en række af landets butikker. Det glæder cityforeningen i Horsens, men længere nede af gaden hos butikscenteret Bytorv Horsens ærgrer man sig over, at de ikke ser ud til at kunne åbne foreløbigt.

Slukket lys, lukkede døre og ingen kunder i butikkerne.

Der har ikke været meget aktivitet at spore i Horsens’ handelsgader de seneste par måneder, hvor landets butikker har været lukket grundet coronarestriktionerne.

Nu ser aktiviteten ud til at vende tilbage. Sent mandag aften varslede Sundhedsministeriet nemlig i en pressemeddelelse, at regeringens ekspertgruppe anbefaler, at man igen kan åbne op for en række butikker fra mandag den 1. marts.

Det glæder Mette Frost, der er formand for Detailhandelsudvalget under City Horsens og indehaver af forretningen Femina Lingeri og Skrædder i Horsens.

- Det vil give en levende by. Og så glæder vi os i den grad til at se vores kunder. Vi lever og ånder for kundekontakten, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND.

Gælder ikke alle

Det er dog ikke alle i Horsens, der glæder sig over de nye udmeldinger.

Anbefalingerne gælder nemlig ikke landets storcentre, der derfor ser ud til fortsat at skulle holde lukket.

- Det gør rigtig ondt på mine butikker, siger Anette Vestergaard, der er centerdirektør i butikscenteret Bytorv Horsens, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun frygter konkurser blandt centerets butikker, hvis nedlukningen fortsætter til efter påske.

- Der er en grænse for, hvor længe man kan blive ved, siger hun.

I Bytorv Horsens er de klar til at åbne hvert minut, men håber særligt på at kunne åbne før påske, lyder det fra centerdirektør Anette Vestergaard.
I Bytorv Horsens er de klar til at åbne hvert minut, men håber særligt på at kunne åbne før påske, lyder det fra centerdirektør Anette Vestergaard. Foto: Jakob Schjødt-Pedersen, TV SYD

I Horsens Bytorv er 29 butikker samlet under et tag. Men det betyder ikke, at de ikke kan håndtere de hygiejniske udfordringer ved en genåbning, lyder det.

- Vi har skiltning og ensretning på gulvet. Der er sprit og guider i gule vester, og vi har kundetællere, så vi hele tiden kan regulere, hvor mange vi lukker ind, siger Anette Vestergaard.

Hun understreger, at hun selvfølgelig først og fremmest lytter til eksperternes anbefalinger, men at hun vil gøre hvad som helst for at få lov at lukke op. Det kunne eksempelvis være at halvere antallet af kunder, der er tilladt per kvadratmeter.

Afklaring onsdag

Onsdag vil Folketingets partier melde ud, om ekspertgruppens anbefalinger skal vedtages, så Mette Frost og resten af strøgbutikkerne i Horsens City igen kan invitere kunderne inden for.

- Jeg er glad. Men jeg tager det med et gran salt indtil i morgen, siger Mette Frost, der er formand for Detailhandelsudvalget under City Horsens.

I Horsens har der været gang i de kreative løsninger blandt byens butikker. Nogle har bygget om under nedlukningen, mens andre har arrangeret onlineevents og livesalg på Facebook, lyder det fra Mette Frost, der er formand for Detailhandelsudvalget under City Horsens.
I Horsens har der været gang i de kreative løsninger blandt byens butikker. Nogle har bygget om under nedlukningen, mens andre har arrangeret onlineevents og livesalg på Facebook, lyder det fra Mette Frost, der er formand for Detailhandelsudvalget under City Horsens.

Hun mener ikke, at der kan være tvivl om, hvorvidt butikkerne bør åbne igen.

- Det kan ikke være anderledes. Hele samfundsøkonomien er presset, og den bidrager vi i den grad til, så hjulene skal i gang igen, siger Mette Frost.

Men er der ikke risiko for, at det vil øge smitten, hvis folk samles i mindre butikker?

- Nej, det er jeg overhovedet ikke bekymret for. Som cityforening har vi styr på afspritning og mundbind, og kunderne er rigtig gode til at holde afstand, siger Mette Frost.

Hos Horsens Bytorv håber Anette Vestergaard også, at butikkerne uden for centeret må åbne, selvom det kan udfordre konkurrenceevnen hos hendes butikker.

- Der er ikke nogen grund til, at alle skal have det dårligt. Jeg håber, at flest muligt må åbne hurtigst muligt, siger Anette Vestergaard, der er centerdirektør i Horsens Bytorv. 

Overblik over eksperternes anbefalinger

P1000608

Politiet bekræfter: 20-årig død efter brutalt overfald

Lilleøre

God nyhed til pendlere: Ny færge sejler igen tirsdag

Design uden navn

Stigende smitte lige før turistsæsonen: Kommune ansøger om flere tests

Christian Budde

play Ny Venstre-spids langer ud efter borgmester: Mangler mod og visioner

Yvonne Brix (1)

Yvonne kører ud for at hjælpe – meldes for at parkere ulovligt

COVID-19 LIVE:
20210506-205934-L-1920x1280we

liveblog Kørekortsmodel for coronapas mangler i aftale, lyder det fra Dansk Erhverv

Dagens mest læste