Øboere rykkes frem i vaccinekøen

Borgere på Anholt, Tunø og Endelave bliver skubbet frem i vaccinekøen og kan vaccineres tidligere end ventet.

Beboere på de tre øer Anholt, Tunø og Endelave vil blive skubbet frem i vaccinekøen. Det oplyser Region Midtjylland i en mail.

Samlet er der tale om 111 borgere mellem 16-64 år på de tre øer, som kommer hurtigere til, end der ellers er lagt op til i Sundhedsstyrelsens vaccineplan.

- Årsagen til, at der afviges fra alderskriteriet, er ressourcer i forhold til personale, tid, transport og logistik.

- Alternativt ville vi skulle over på øerne for at vaccinere få antal borgere med mulighed for større spild, skriver Region Midtjylland.

På Anholt vil borgere, der ikke er vaccineret, blive vaccineret i denne uge, mens de vil blive indkaldt i uge 20 på Tunø og Endelave - altså om halvanden uge.

Glæde på Anholt

På Anholt vækker beslutningen glæde og lettelse.

- Det er vi rigtig glade for, og det er det eneste fornuftige af region og kommune at gøre, siger Karen Konge, der er formand for Anholt Borgerforening, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hun fortæller, at det hele kommer til at foregå ved den lokale læge, som får hjælp af øens sygeplejerske, og at de første stik allerede gives onsdag eftermiddag.

Karen Konge mener, det er fornuftigt at prioritere øboerne frem i køen, selvom det måske kan virke urimeligt.

- Det er altid urimeligt, når nogen får en fordel. Men det er økonomisk dyrt med smitte her på øen, hvor det ikke er så let for eksempel at blive transporteret til et sygehus. Det koster ret meget med en helikopter, så ud for et samfundsøkonomisk synspunkt giver det god mening, siger Karen Konge, der selv allerede er vaccineret.

Der bor cirka 136 personer fast på Anholt.
Der bor cirka 136 personer fast på Anholt.

Samsinger kommer ikke foran i køen

Sundhedsstyrelsen har givet mulighed for, at de danske regioner må dispensere for rækkefølgen i vaccinationer.

På Samsø, som også ligger i Region Midtjylland, vil borgerne ikke komme foran i køen.

Det skyldes ifølge regionen blandt andet, at der er et vaccinationscenter på øen.

I Region Nordjylland har muligheden for dispensation betydet, at 700 borgere på Læsø kommer hurtigere til. 

Det er regionen selv, der har ansøgt om at kunne få dispensation. Det skal være med til at spare tid på transport af personale og udstyr, da alternativet er, at vaccinationen sker i små klumper.

Samtidig drejer det sig om en så lille mængde vacciner, at det ikke kommer til at påvirke vaccinationen i resten af regionen.

Dermed er der udsigt til, at beboerne på flere af landets mindre øer kan være færdigvaccinerede mindst to måneder tidligere end resten af landet.

Ifølge Sundhedsstyrelsen ventes Danmark først at opnå den milepæl i slutningen af august. Det er en prognose, som flere eksperter har kaldt overoptimistisk.