Mistænkt for skoleskyderier besøgte flere østjyske skoler

Aarhus Universitet, Århus Statsgymnasium og Sosu-skolen har også været i 27-årig tiltalt for at planlægge skoleskyderiers planer.

Den tiltalte for at have planlagt skoleskyderier havde flere østjyske skoler og uddannelsesinstitutioner i kikkerten. Det er kommet frem på dagens retsmøde i Aalborg, hvor TV2 ØSTJYLLAND er tilstede. Det er andet retsmøde i sagen.

Følg TV2 ØSTJYLLANDS liveblog her.

Den 27-årige var på rekognoscering i Aarhus-området i foråret 2018. Her besøgte han blandt andet Århus Statsgymnasium, men han fortæller i retten, at han blev nervøs. 

Han fortæller, han er bange for at gå i panik. Og fordi det er ældre børn på et gymnasie, ville han gå efter en folkeskole.

Den 27-årige nægter sig skyldig i hovedpåstandene, men erkender sig skyldig i ikke at have opbevaret sine våben korrekt. Der er nedlagt navneforbud i sagen. TV2 ØSTJYLLAND er bekendt med mandens identitet. Foto: Privatfoto
Den 27-årige nægter sig skyldig i hovedpåstandene, men erkender sig skyldig i ikke at have opbevaret sine våben korrekt. Der er nedlagt navneforbud i sagen. TV2 ØSTJYLLAND er bekendt med mandens identitet. Foto: Privatfoto Foto: Privatfoto

Han valgte Århus Statsgymnasium, fordi det skulle være et godt stykke væk fra, hvor han boede, og det skulle foregå i Østjylland.

Sur over flotte studerende

Han har også været på Aarhus Universitet i maj 2018. Her blev han ifølge sit manifest sur, fordi de studerende var så flotte, og han følte sig udenfor.  

Han har også haft Hasle Skole i tankerne, fordi han kom forbi efter besøget på statsgymnasiet.

I går kom det frem, at han også havde søgt på timeplaner for Tilst Skole og flere steder i Nordjylland.

Han har også flere gange besøge Sosu-skolen i Aarhus N. Sosu-skolen var ifølge den tiltalte interessant, fordi der var mange kvinder. Ikke fordi han hadede dem, men fordi han nemmere kunne overmande en kvinde. 

Den tiltalte har gennemgået en mentalundersøgelse, som viser, at lægerne har fundet ham sindssyg. Han blev anholdt 16. december 2020.

Det var bare fantasier

Han erkender i retten at have haft planer om masseskyderier, men nægter at have haft til hensigt at gøre alvor af dem. Det var ifølge forsvarskandidat Ulrik Henriksen bare fantasier.

Ifølge manifestet kaldte den tiltalte 22. august 2018 for "den store dag". Her skulle skoleskyderiet være fundet sted.

Han havde også en plan B, hvis noget skulle gå galt med skoleskyderierne. 

Den gik ud på, at han ville skyde i et supermarked eller på restauranter. Det vigtigste var, at der var mange mennesker.