Jægere må vente: Våbentilladelse-system virker først om flere måneder

Et IT-system til våbentilladelser er så fejlbehæftet, at det vil tage flere måneder at få det til at virke, som det skal. Sådan lyder det fra minister og Rigspolitiet.

Flere tusinde danske jægere og våbenejere er blevet fanget i krydsilden, efter Rigspolitiet har fået et nyt IT-system.

Lige nu ser det nemlig ud til, at de lange sagsbehandlingstider for eksempelvis at få fornyet en våbentilladelse fortsætter flere måneder endnu.

I et svar til Folketinget fortæller justitsminister Nick Hækkerup, at Rigspolitiet forventer, at det nye IT-system først i slutningen af juni måned kan anvendes "uden væsentlige fejl og med de nødvendige funktionaliteter".

Derefter skal det efterfølgende halve år efter planen bruges på at optimere og automatisere visse processer, som lige nu skal klares manuelt af medarbejdere og nogle gange uden for IT-systemet.

Tidligere i april kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, hvordan ventetiden påvirker de jægere, der ikke kan få svar på deres ansøgninger.

- Det er enormt frustrerende bare at stå og se hjælpeløst til, fortalte Andreas Bastrup, en jæger fra Randers.

Og han er langt fra alene, for ifølge Danmarks Jægerforbund vil over 15.000 jægere ikke få de nødvendige tilladelser på plads, inden bukkejagten begynder i midten af maj.

På det danske politis hjemmeside gøres der i øjeblikket kraftigt opmærksom på, at man skal forvente en "markant længere" sagsbehandlingstid. Det tilføjes derudover, at man reelt set ikke kan garantere noget om den aktuelle sagsbehandlingstid.

Som hjælp til de jægere, der er ramt af forsinkelserne lige nu, er perioden, hvor man lovligt kan beholde sit våben efter endt våbentilladelse, forlænget til 1. september 2022. Hvis man altså har søgt om en forlængelse, understreges det.

Situationen gør, at der kun kan behandles sager på våbenområdet "i begrænset omfang". Ifølge politiet er IT-systemet et nyt våbenregister, og det er implementeringen af det, der er roden til alle problemerne.

IT-systemet er udviklet og leveret af softwarevirksomheden Netcompany, der også står bag adskillige andre systemer til det offentlige.

VIDEO: Sådan reagerer jægere på ventetiden

Bukkejagten kan være i fare for tusindvis af jægere. Problemer med et nyt IT-system hos politiet, gør at jægere og fritidsskytter ikke kan få deres våben- eller sikkerhedstilladelse. Det skaber stor frustration forud for årets måske vigtigste jagt.