Hospitalsdirektør på AUH: - Det er en alarmerende udvikling

Aarhus Universitetshospital har et ansvar for at reagere på udviklingen i antal smittede, lyder det fra lægefaglig direktør.

Der skal være plads til flere patienter med COVID-19 på Aarhus Universitetshospital, og hospitalet går fra næste uge til den såkaldte fase 1 i forhold til at etablere sengepladser til coronapatienter.

Det oplyser lægefaglig direktør for Aarhus Universitetshospital, Jørgen Schøler Kristensen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Udmeldingen kommer samme dag, som den daglige opdatering fra Statens Serum Institut viser, at der er registreret 678 nye coronatilfælde i Danmark. 

Det er alarmerende

Det er første gang, at der registreres over 600 coronatilfælde på én dag. Det hører med til historien, at langt flere nu testes for sygdommen. Det kan betyde, at flere milde tilfælde fanges.

- Vi ser en udvikling med antal smittede i Danmark, som er alarmerende. Det betyder også, at vi sætter ekstra personale og ekstra senge ind til patienter med COVID-19. Vi kan nu se, at vi skal aktivere den næste fase i vores beredskab, siger Jørgen Schøler Kristensen.

Hospitalets øgede indsats i forhold COVID-19 sker uafhængigt af dagens rekordhøje tal i forhold til antal smittede i Danmark.

- Det skyldes en løbende vurdering af behovet. Det er baseret på data over længere tid og erfaringer fra foråret, siger Jørgen Schøler Kristensen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vores forventning er, der kommer flere indlagte efterhånden som antallet af positiv testede løber op. Det er naturlig rettidig omhu. Vi har et ansvar for at reagere. 

Forventer flere indlagte

Aarhus Universitetshospitals coronaberedskab er opdelt i seks faser, og kan skabe i alt 72 sengepladser og 29 intensivpladser til indlagte med COVID-19.

Infektionssygdomme skifter til fase 1 og går fra 8 til 12 senge til covid-19 patienter mandag morgen.

Øger kapaciteten

Tirsdag morgen øger Akutafdelingen kapaciteten til patienter, hvor der er mistanke om covid-19, fra 6 til 12 senge.

Gør det nogen forskel, at I fx ændrer antallet af senge til coronapatienter fra 6 til 12?

- Ja, det gør det. Man skal følge med i smittetallet, men man skal også holde med antallet, der er syge. Det er to forskellige ting.

Øgningen af sengepladser til COVID-19 muliggøres ved, at andre afdelinger nedsætter aktiviteten og frigør læger, sygeplejersker og sekretærer til at arbejde i de afdelinger, som modtager covid-19 patienter. 

Ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Skejby Sygehus og professor på Aarhus Universitet, Lars Østergaard, er ikke overrasket over, at der er registreret 678 nye coronatilfælde i Danmark. 

- Det er et højt tal, men vi har set en gradvis stigning i de seneste 14 dage på landsplan, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.