Nu skal store butikker have opsynspersonale for at undgå coronakø

Nye regler pålægger butikker, storcentre og varehuse over 2000 kvadratmeter at have opsynspersonale.

I landets Kvickly-butikker vil man fra fredag kunne blive mødt af en butiksansat, som skal sørge for, at kunderne bruger håndsprit og holder afstand. Foto: Sophia Juliane Lydolph - Ritzau Scanpix

En venlig reminder om at huske håndsprit og at undgå at stimle sammen i køer.

Det kan man blive mødt af fra en butiksansat på den næste indkøbstur i supermarkedet.

Læs også Patienters sikkerhed kan være i fare: Hospital får kritik for kræftbehandling

Fredag træder en ny regel i kraft, som pålægger store butikker, storcentre og varehuse i detailhandlen at have opsynspersonale.

De skal sikre, at anbefalingerne i forhold til coronavirus bliver overholdt.

Gul vest og skilt

Reglen gælder for butikker over 2000 kvadratmeter. I retningslinjerne lyder det, at opsynspersonalet opfordres til at bære gule veste.

Hos Coop betyder det, at man i 70 af sine 1000 butikker har opsynspersonale. Det vil være i Kvickly og de store Superbrugsen-butikker.

Læs også Fritidsklub ville sende 42 børn i Lalandia – nu er turen aflyst og en mor får skylden

Opsynspersonen vil have en gul vest på og et skilt på tøjet med teksten "opsynsperson - corona".

- Opsynspersonen vil gå rundt ved indgangen og have til opgave at vejlede os alle i at huske at bruge håndsprit og ikke klumpe sammen, siger Lars Aarup, der er kommunikations- og analysechef i Coop.

Coop ejer blandt andet SuperBrugsen og Kvickly. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø - Ritzau Scanpix

"Måske lidt et overkill"

Lars Aarup vurderer, at der især om eftermiddagen kan være behov for at guide kunderne, men at det umiddelbart ikke giver mening i hele åbningstiden.

- På nogle tidspunkter af dagen kan man godt opleve sammenklumpning i butikkerne - for eksempel i skolernes frikvarterer eller om eftermiddagen mellem 15 og 18.

- Det er måske lidt et overkill, at vi skal have en opsynsperson i hele åbningstiden, når det primært er om eftermiddagen, at behovet er der, men vi lever selvfølgelig op til myndighedernes krav, siger han.

Læs også Louise vil ikke vaccineres mod COVID-19 - frygter bivirkninger

Stærkt våben mod coronavirus

Fra regeringen lyder begrundelsen for de nye regler, at der er behov for at skærpe opmærksomheden på grund af flere smittede.

- Nu kommer smitten snigende igen, og derfor har vi brug for at løfte opmærksomheden mod det, der er det stærkeste våben mod coronavirus - god afstand, håndsprit og god hygiejne, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S) til TV2.

Kravet om opsynspersonale er en af de restriktioner, som blev indført i sidste uge af regeringen for at bremse stigningen i smitten med coronavirus.

Læs også Susanne får onde blikke i bussen – håber på mere forståelse

Ud over kravet er myndighedernes anbefaling, at indkøbene skal foretages af et familiemedlem ad gangen.

- Kunderne kan hjælpe os alle, hvis man kun handler enkeltvis, som vi så det i foråret, og ikke gør det til en familieudflugt at tage ud at handle, siger Lars Aarup.