Fritidsklub ville sende 42 børn i Lalandia – nu er turen aflyst og en mor får skylden

At turen er blevet aflyst, har haft store konsekvenser for den mor, der valgte at sige fra og gå imod flertallet.

Du vil bare have opmærksomhed. Det er din skyld, børnene nu er kede af det. Er du så glad?

Pernille Biegel havde næppe troet, at det var sådanne reaktioner, hun ville blive mødt af, efter hun onsdag kontaktede TV2 ØSTJYLLAND og fortalte, at hendes datters fritidsklub ville trodse myndighedernes anbefalinger og sende 42 børn på tur til Lalandia.

Turen skulle efter planen have været gennemført fra fredag til søndag i denne uge for i alt 42 børn på femte klassetrin på Lystrup og Elsted Skole nord for Aarhus.

Men nu har fritidsklubben Liffen aflyst turen, og Pernille Biegel får skylden.

quote Vi har aflyst turen i samråd med forældrebestyrelsen, og så har jeg ikke mere at sige. Vi har taget det internt.

Henrik Friis, Daglige leder, Liffen

- Det har fået nogle hug, og nu er der nogle forældre, der kører hetz på mig. Jeg bliver anklaget for at være skyld i, at turen bliver aflyst, og at det er min skyld, at børnene nu er kede af det, fortæller Pernille Biegel til TV2 ØSTJYLLAND.

Men fortryder du, at du stod frem med navn?

- Nej, det fortryder jeg ikke. Jeg kan som forælder ikke stå inde for sådan en tur, og jeg har handlet i god tro, fortæller hun.

Trodser myndighedernes anbefaling

Fritidsklubben Liffens beslutning om i første omgang at sende 42 børn afsted til Lalandia kom, på trods af at myndighederne anbefaler, at blandt andet dagtilbud aflyser alle sociale arrangementer.

Liffen er et idræts- og aktivitetstilbud til børn i alderen 10-14 år.
Liffen er et idræts- og aktivitetstilbud til børn i alderen 10-14 år. Foto: Google Street View

Forældre til elever på femte klassetrin på Lystrup og Elsted Skole har efterfølgende modtaget et brev fra Børne- og Undervisningsministeriet, hvori der blandt andet står:

- Du bør aflyse eller melde afbud til alle sociale arrangementer i forbindelse med skole, fritidstilbud og ungdomsuddannelser.

Hvad der konkret har fået fritidsklubben til at aflyse turen, har TV2 ØSTJYLLAND ikke kunnet finde frem til, men den daglige leder, Henrik Friis, fortæller, at beslutningen er truffet sammen med forældrebestyrelsen.

- Vi har aflyst turen i samråd med forældrebestyrelsen, og så har jeg ikke mere at sige. Vi har taget det internt, fortæller den daglige leder, Henrik Friis, til TV2 ØSTJYLLAND.

Syndebukken

Til at starte med var Pernille Biegel rystet over, at klubben valgte at gå imod myndighedernes anbefalinger.

Efter turen nu er blevet aflyst, er hun stadig rystet – men det er over noget helt andet.  

quote Min datter har fået lov at høre for det her. De andre børn fortæller hende, at det er hendes mor, der er skyld i, at de nu ikke skal afsted.

Pernille Biegel, mor

- Jeg lidt rystet over, at voksne mennesker reagerer sådan, men vi har jo alle forskellige synspunkter. De må gerne give mig skylden for at turen er aflyst, det må de selv om, fortæller hun.

Pernille Biegel blev især klar over, at hun var blevet gjort til syndebuk, efter at TV2 ØSTJYLLANDS artikel blev delt i en facebookgruppe for borgere i Lystrup.

- Forældrene er sure på mig. De tagger mig i opslaget og fortæller, at jeg nu har ødelagt børnenes weekend og spørger, om jeg har det godt med mig selv, fortæller hun.

TV2 ØSTJYLLAND har kontaktet en af de forældre, der har tagget Pernille Biegel på facebook.

Hvor vil du hen med den kommentar, du bringer på facebook?

- Jeg synes ikke, I skal kontakte forældre (ham, red.) direkte, det skal ikke udvikle sig til sådan en debat. Jeg synes, det er en debat, Liffen må tage sig af, fortæller forælderen.

 

Politisk opbakning

Torsdag har Pernille Biegel allerede mærket konsekvenserne af at have stået frem med navn.

- Min datter har fået lov at høre for det her. De andre børn fortæller hende, at det er hendes mor, der er skyld i, at de nu ikke skal afsted, siger hun.  

Derfor ringede moren til fritidsklubben og fortalte om datterens oplevelser.  

- Liffen har valgt at samle alle børnene for at fortælle, at det ikke er min beslutning, men deres beslutning, så det er jeg glad for. Men jeg er lidt rystet over, at det nu er blevet en personlig hetz mod mig, afslutter hun.

TV2 ØSTJYLLAND har torsdag eftermiddag forsøgt at få svar på, hvordan man som forældre skal forholde sig, hvis en institution – på trods af anbefalingerne – vælger at afholde et socialt arrangement.

I første omgang forsøgte TV2 ØSTJYLLAND at få fat på børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil – uden held. I stedet lød beskeden fra ministeriets pressetelefon, at TV2 ØSTJYLLAND skulle kontakte børne- og undervisningsordfører for socialdemokratiet Jens Joel.

Myndighedernes anbefalinger er meget klare: aflys eller meld afbud til sådan nogle arrangementer, fortæller børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet Jens Joel.
Myndighedernes anbefalinger er meget klare: aflys eller meld afbud til sådan nogle arrangementer, fortæller børne- og undervisningsordfører for Socialdemokratiet Jens Joel.

- Man skal følge myndighedernes anbefalinger. De anbefalinger er udstedt, fordi vi står i den her alvorlige situation, hvor smittetallene stiger. Derfor er det enormt vigtigt, at man efterlever de anbefalinger, der er kommet, siger han og fortsætter: 

- Jeg synes, den forælder har gjort det helt rigtige ved at stille sig uforstående overfor turen. Myndighedernes anbefalinger er meget klare: Aflys eller meld afbud til sådan nogle arrangementer, afslutter han. 

Børn- og undervisningsordføreren henviser samtidig til det brev, forældrene har modtaget.