Efter næsten 30 år i partiet: Nu er han endegyldigt ekskluderet

Viggo Jonasen fik lov til at tale på Enhedslistens årsmøde. Men det lykkedes ham ikke at rokke ved beslutningen om at ekskludere ham fra partiet.

Tidligere byrådsmedlem Viggo Jonasen fra Aarhus er blevet smidt ud af Enhedslisten med henvisninger til mobning og sexisme. I dag havde han muligheden for at overtale sine partifæller til at ændre den beslutning.

Han fik 10 minutter til at tale sin sag på Enhedslistens årsmøde - men det rokkede dog ikke ved størstedelen af partimedlemmernes holdning til sagen.

- Jeg er aldeles utilfreds. Jeg har investeret meget fornuftigt arbejde i det parti, så jeg synes, det er noget møg. Nu er jeg partiløs, siger Viggo Jonasen til TV2 ØSTJYLLAND, imens han er på vej hjem fra årsmødet.

178 stemte for at opretholde ekskluderingen, 75 stemte imod, og 36 undlod at stemme.

Partiets begrundelse for ekskluderingen

Ekskluderingen skyldes anklager om sexistisk omtale af et ungt byrådsmedlem, chikane og dårligt arbejdsmiljø.

Det omtalte byrådsmedlem er Laura Bryhl, der i en alder af 26 år i november fik imponerende mange personlige stemmer og blev valgt til Aarhus Byråd.

Han skulle bl.a. angiveligt have omtalt hende som 'studine' og sagt, at hun kun fik mange stemmer til kommunalvalget pga. sit udseende. I Århus Stiftstidende er der også nævnt et eksempel, hvor han angiveligt skulle have fulgt efter hende på gangene på rådhuset efter forhandlinger.

I sin 10 minutters taletid lagde den garvede politiker bl.a. vægt på, at han ikke føler, at han er blevet hørt i sagen.

- Jeg sagde, at jeg ikke synes, man kan være bekendt at indstille til eksklusion, inden man først lige hører den anklagede ind til beskyldningerne. Det gjorde de ikke, og det er dybt kritisabelt. Jeg står fast på, at de fleste beskyldninger, der rettes imod mig, er urigtige og udokumenterede, siger han.

- Partiet har ikke søgt andet dokumentation end deres ord. De har slet ikke fundet årsag til at undersøge sandhedsværdien.

Viggo Jonasen havde da heller ikke forventet, at han ville få lov til at komme tilbage til partiet.

- Jeg er jo gammel mand i det politiske game, og der skal meget til, før et årsmøde underkender en beslutning fra hovedbestyrelsen.

Og selvom det nu er et endegyldigt farvel til Enhedslisten, så er Viggo Jonasen ikke slået helt ud.

- Jeg er ikke så ked af det, når det her er standarden i partiet. Jeg går sgu ikke ned i haven og hænger mig i et piletræ på grund af det her.

78-årige Viggo Jonasen er fortsat 2. suppleant til Aarhus Byråd, og hvis han får muligheden, vil han træde til. Han har ingen planer om at melde sig ind i et andet parti eller starte et nyt.