Dyrlæger fravalgt: - Arrogant ikke at anerkende vores faglighed

Dyrlægeforeningen langer ud efter miljøministeren i hendes arbejde med de kommende naturnationalparker.

Arrogant og uden faglig begrundelse.

Sådan lyder kritikken fra Den Danske Dyrlægeforening, fordi ingen dyrlæge har fået plads i de to følgegrupper, der skal rådgive om og evaluere Fussingø Naturnationalpark og de 14 andre kommende naturnationalparker. 

- Det er ikke fair, at vi bliver forbigået i den her sag, siger formand Hanne Knude Palshof og fortsætter:

- Vi er kede af det og har skrevet til miljøminister Lea Wermelin og har foreslået en specifik dyrlæge med stor faglig indsigt.

Lea Wermelin (S) har svaret dyrlægeforeningen, men hun svarer ikke direkte på, hvorfor dyrlægeforeningen ikke er med i følgegrupperne. 

- Er der hegn, skal der være dyrlæger

Der er en videnskabelig arbejdsgruppe og en arbejdsgruppe for interessenter. 

De giver blandt andet input til udvælgelse af hvilke dyr, der skal bruges i Fussingø og Gribskov, som er de første naturnationalparker.

Biolog Mette Hesselholt Hansen glæder sig til naturnationalpark Fussingø bliver en realitet.

Særligt set i lyset af den heftige debat om dyrevelfærd i flere naturplejeprojekter på Mols, mener dyrlægeforeningen, at de burde få plads i den videnskabelige følgegruppe.

- Det handler rigtig meget om store græsseres gode egenskab i naturplejen, og vi forstår os på deres helbredsmæssige tilstand, siger Hanne Knude Palshof og uddyber:

- Vi er grundlæggende for naturnationalparkerne og arbejdet med mere vild natur, men så længe der er hegn omkring parkerne, så skal dyrlæger også være en del af arbejdet hele vejen.

Molslaboratoriet er blevet sigtet i sag, hvor en af deres exmoor-ponyer endte med at få gnavesår af et GPS-halsbånd.
Molslaboratoriet er blevet sigtet i sag, hvor en af deres exmoor-ponyer endte med at få gnavesår af et GPS-halsbånd.


Minister: Dyrenes Beskyttelse og Dyreetisk Råd er med

Miljøministeren ønsker ikke at stille op til interview med TV2 ØSTJYLLAND, men svarer per mail:

- Miljøministeriet oplyser, at arbejdsgruppen for interessenter for nyligt blev udvidet med Dyreværns-Organisationernes-Samarbejds-Organisation (DOSO) repræsenteret ved Peter Mollerup, og at den videnskabelige arbejdsgruppe blev udvidet med professor Peter Sandøe fra Københavns Universitet, skriver hun og uddyber:

-  I øvrigt er Dyrenes Beskyttelse samt Det Dyreetiske Råd ved formand Bengt Holst repræsenteret i henholdsvis arbejdsgruppen for interessenter og den videnskabelige arbejdsgruppe.

De sidder i den videnskabelige gruppe

Yderligere oplyser miljøministeriets pressemedarbejder, at projektforslaget for Fussingø er i høring frem til d. 23. juni, og at der i den forbindelse har været møde med dyrlægeforeningen for at høre deres input. 

Dyrlægeforeningen igen: - Men hvor er dyrlægen?

Det er fint med de foreninger og personer, mener dyrlægeforeningens formand Hanne Knude Palshof.

Men der mangler stadig en dyrlæge.

- Det ville være naturlige at sidde i den videnskabelige gruppe, fordi vi er evidensfunderet ligesom eksempelvis biologerne i gruppen.


Bengt Holst fra Dyreetisk Råd og Dyrenes Beskyttelse er med i to forskellige følgegrupper – hvorfor det ikke er godt nok?

- Det er et stort kæmpe forsøgsprojekt, og det er bekymrende, at vi dyrlæger ikke er med til at følge det tæt. Der mangler stadig det rene syn på det veterinære område. 

Hvilke faglig forskel kan I gøre i en videnskabelige følgegruppe?

- Vi kan hjælpe med at komme med input i forhold til adgang til vand, vurdering af dyrenes huld, adgang til mineraler, og vi kan sammenligne tilstanden på tværs af naturnationalparkerne. Ligesom biologer kan sammenligne resultaterne i forhold til biodiversitet. 

Dyrlæger skal være med hele vejen

I naturnationalparkerne skal der være jævnligt tilsyn med de  store dyr som eksempelvis heste og kvæg, som skal gå og græsse.

De er med i den national arbejdsgruppe for interessenter

De skal tilses jævnligt, og dyrlæger vil lave årlige kontrolbesøg, men det er ikke nok, mener Hanne Knude Palshof fra dyrlægeforeningen. 

-  Der skal være en dyrlæge med til at vurdere og evaluere resultaterne på tværs af naturnationalparkerne, siger hun.

Hvad tænker du om, at I ikke er kommet med?

- Vi synes, det er arrogant, at ministeren ikke anerkender vores faglighed og heller ikke lytter til os, når vi efterfølgende foreslår en konkret person, som kunne sidde med i gruppen.

Er der en fagkamp?

- Der er nogle biologer, der har fået en utrolig meget indflydelse. Det er deres dagsorden, der bliver ført ud i livet, men man må ikke glemme, at de har ikke fagligheden til at vurdere kvæg og heste veterinære tilstand.


20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210212-151026-7-1920x1079we

Flere end 100.000 ledige tider til vaccination

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

Dagens mest læste