Østjylland får ny naturnationalpark: - Jeg er pænt glad

Sjældne insekter, store vilde græssende dyr og rådnende træer vil i fremtiden være at finde i Fussingø Naturnationalpark.

Regeringen indgik fredag sammen med støttepartierne De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet en aftale, der skal sikre mere vild og sammenhængende natur i Danmark.

Blandt andet ved den nye naturnationalpark ved Fussingø. I alt er 800 hektar - svarende til 1600 fodboldbaner - sat af til naturen. 

- Det er det allerførste skridt mod en vildere dansk natur, så jeg er pænt glad for at sige det mildt. De første 20 kvadratkilometer rykker ikke noget, men hvis der kommer 15 naturnationalparker, så begynder det for alvor at rykke, siger Morten DD Hansen, der er biolog og leder af Naturhistorisk Museum. 

- Det er det første spæde skridt på forhåbentlig en lang fed udvikling. 

Naturområdet ved Fussingø ligger vest fra Randers. 
Naturområdet ved Fussingø ligger vest fra Randers. 

Råddent træ er mad

Naturnationalparken bliver sammen med én anden i Nordsjælland den første af sin slags i Danmark.

 I alt er 20 millioner sat af til at bringe den vilde natur tilbage til Fussingø. 

Det skal ske ved, at mennesket stopper med at regulere skovvæksten i området. Træer skal ikke længere fældes, men have lov at vokse sig gamle og krogede. Og når træer dør og vælter, skal de have lov at blive liggende i skovbunden og rådne. Det skal skabe større biodiversitet:

- Det er mad for en hel masse dyr, og mange af dem er faktisk helt vildt sjældne, forklarer Peter Brostrøm, der er skovrider i Naturstyrelsen og arbejder med Fussingø. 

Omtrent i det område, der her er markeret, skal Naturnationalpark Fussingø ligge. Ideen er, at der er i naturnationalparken skal være adgang for offentligheden. 
Omtrent i det område, der her er markeret, skal Naturnationalpark Fussingø ligge. Ideen er, at der er i naturnationalparken skal være adgang for offentligheden. 

Vilde heste eller hjorte

På samme måde skal tidligere marker i den nye naturnationalpark også fremover have lov at passe sig selv. 

I stedet for at mennesker dyrker og slår markerne, vil politikerne indsætte store græssende dyr. 

Om det bliver vilde heste eller et hjortedyr af en art er på nuværende tidspunkt endnu ikke afgjort. 

Naturnationalpark ved Fussingø vest for Randers