Antallet af indbrud er faldet - bare ikke i Østjylland

I modsætning til i resten af landet, er antallet af indbrud i private hjem i Østjylland steget i årets første tre måneder sammenlignet med sidste år.

Over hele landet er antallet af indbrud i private hjem faldet i årets første tre måneder, når man sammenligner med samme periode sidste år. Bare ikke i Østjylland.

Her oplever næsten samtlige kommuner nemlig flere indbrud i modsætning til udviklingen på landsplan. 

-  Vi er udfordret af, at vi særligt i vinterferieugerne - altså uge 7 og delvis uge 8 - havde forholdsvis flere indbrud i forhold til resten landet, og det er det, som driller os nu, siger Michael Kjeldgaard, der er politiinspektør hos Østjyllands Politi, til TV2 ØSTJYLLAND. 

Omrejsende kriminelle kan være årsagen 

Særligt fire kommuner stikker ud på indbrudsstatistikken.

Aarhus Kommune med hele 93 flere indbrud i årets første tre måneder sammenlignet med samme periode sidste år samt Silkeborg Kommune med 53 flere, Skanderborg Kommune med 44 flere og Favrskov Kommune med 30 flere. 

quote Vi er ret overbeviste om, at vi har haft omrejsende kriminelle i regionen, som i en kort periode - uge 7 og delvis uge 8 - har lavet rigtig mange indbrud, hvorefter de er rejst videre igen. 

Michael Kjeldgaard, politiinspektør, Østjyllands Politi

Ifølge politiinspektøren er der flere årsager til de opadgående tal. Først og fremmest sammenligningsgrundlaget med 2019, som var præget af et usædvanligt lavt antal indbrud. 

- Vi havde nogle rigtig flotte indbrudstal i Østjylland for 2019 i 1. kvartal. Hvis vi sammenligner med tallene for 2018, så ligger vi faktisk kun lige under 2018-tallene her i 2020, siger Michael Kjeldgaard. 

Og så skal forklaringen højst sandsynligt også findes i meget akive tyve. 

- Vi er ret overbeviste om, at vi har haft omrejsende kriminelle i regionen, som i en kort periode - uge 7 og delvis uge 8 - har lavet rigtig mange indbrud, hvorefter de er rejst videre igen, siger Michael Kjeldgaard. 

Tror på en positiv udvikling 

Michael Kjeldgaard tror, at tallene fremover kommer til at ligne landsgennemsnittet mere. 

- Her i marts måned, hvor vi har haft coronakrisen, der ligner tallene for Østylland i lange træk tallene fra resten af landet, siger han. 

Og det er formentlig også coronakrisen, der er en del af forklaringen på, at antallet af indbrud i resten af landet er faldet markant. 

- Vi har set en væsentlig nedgang i antallet af indbrud under coronakrisen. Vi har haft dage, hvor vi har haft nul eller ganske få. Så vi følger egentlig landstendensen meget fint med et relativt lavt antal indbrud i privat beboelse, i forhold til hvad vi normalt ser for den her årstid, siger Michael Kjeldgaard.

Udvikling i indbrud i Østjylland 

20210107-113242-L-1920x1054we

Vinterens koldeste nat og morgen: Mere end 10 graders frost

Else Jensen coronavaccination Plejehjemmet Ankersgade første vaccine

Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Lige nu
corona

liveblog COVID-19 LIVE: Forsker: Lyntest ved køkkenbordet kan fange smittede

Vaccine

play For få bliver vaccineret: Bookingsystem spænder ben for ældre

Sommerhus

play Tidlig rift om sommerhuse: - Hylderne er næsten tomme

Grenaa-Anholt Færgefart

play Skibet er ladet med vacciner: Lige nu får øboere stikket