Designer håber på gennembrud

Tapetdesigner Heidi Zilmer fra Odder er nomineret til prisen som årets kunsthåndværker

På sin gård i Boulstrup lidt uden for Odder går 39-årige Heidi Zilmer i dag rundt med følelserne udenpå tøjet - ellers skulle man sige tapetet.

Heidi Zilmer er nemlig tapetdesigner og har netop fået beskeden om, at hun er nomineret som Årets Kunsthåndværker til Design Awards 2015.

En besked, som hun håber, kan være med til at sætte gang i hendes karriere:

- Det er jo helt vildt, når man tænker på, hvor mange designhåndværkere, der er i Danmark, siger hun til tv2oj.dk.

- Mange gange går der lidt københavneri i den, så man skal gerne komme i nogle bestemte kredse. Jeg sidder jo bare her på mit kontor i Odder.

Prisuddelingen bliver afholdt af Bo Bedre, Bolig Magasinet og Costume Living, som har udvalgt de bedste danske designere og designs.

Deriblandt er i år altså Heidi Zilmer. Hun er nomineret for sine smukke tapeter, hvor hun mesteret sit håndværk til fulde, lyder en del af begrundelsen.

Maler i hånden

Heidi Zilmer er oprindeligt uddannet bygningsmaler, hvor hun specialiserede sig i gamle teknikker som for eksempel at marmorere eller forgylde.

- Det var svært at finde et arbejde. De fleste herregårde havde deres egne malere, og man var nødt til at holde sit håndværk ved lige. Derfor valgte jeg i stedet at blive tapetdesigner, fortæller hun.

I dag har Heidi Zilmer så sin egen tapetvirksomhed 'Zilmers', hvor hun håndmaler tapeter med inspiration fra de ældgamle håndværksteknikker.

En del af opgaverne er bestillingsopgaver, hvor for eksempel private eller virksomheder vil have restaureret og genskabt et design:

- Jeg har for eksempel været i PHs (designeren Poul Henning, red.) hus, hvor der var et bestemt tapet, som der kun var få kvadratmeter af. Det skulle jeg forsøge at reproducere med de samme teknikker.

For dem, som ikke skal have håndmalede tapeter, er der også mulighed for at købe printede papirtapeter. Alle i moderne design, men med gamle teknikker, for sådan skal det være, hvis man spørger Heidi Zilmer.

Drømmen om succes

Hun gør en dyd ud af, at få fortiden til at komplementere nutiden og omvendt.

I næste uge skal hun deltage i en stor designmesse i Bellacentret i København, hvor hun har booket en 27 kvadratmeter stor stand og til efteråret optræder hendes design i et katalog fra den danske lysvirksomhed Louis Poulsen.

Smilet er derfor stort og drømmene ligeså i øjeblikket i Odder:

- Drømmen er, at samarbejde med et af de gamle, danske designfirmaer som Royal Copenhagen, Kähler eller Georg Jensen Damask.

- Jeg kan også arbejde som designer og male på for eksempel puder eller porcelæn.

Du kan se, hvordan det ser ud, når Heidi Zilmer håndmaler tapeter i videoen nedenfor:

Sne Molsbjerge

Snevejr rammer dele af Danmark onsdag - her kan der falde mest

lashes

play Kirsten blev fuppet af Copenhagen Lashes: - Det er noget svineri

20210105-152010-L-1920x1280we

Den britiske coronavariant er i vækst, siger Heunicke

Oustruplund ved Kjellerup

playUnik historisk ejendom til salg til spotpris - få en højskole med

Skærmbillede 2021-01-26 kl. 10.04.08

playV-ordførers kritiserede Dubai-tur var også ferie

20201214-114918-L-1920x1280we

playDansk forskning: Lyntest er bedre end først antaget