Politi: Intet strafbart ved dødsbrand på plejehjem

Politi konkluderer, at dødsbrand var et uheld, som ingen kan straffes for.

Der er ikke foregået noget strafbart i forbindelse med en brand, der sidste år kostede tre beboere på Plejecenter Farsøhthus livet.

Branden fandt sted den 3. august sidste år. Tre kvinder på henholdsvis 91, 93 og 95 år livet døde.

Østjyllands Politi har siden branden efterforsket sagen, og politiet er nu kommet frem til den konklusion, at der hverken er sket overtrædelser af straffeloven eller beredskabsloven.

- Vi har undersøgt alle omstændigheder i sagen. Vi har undersøgt, om er branden påsat, eller om den opstået på en måde, hvor vi vurderer, at der er nogen, der kan klandres for ildens opståen. Vi har vurderet, at der er tale om et uheld, som vi ikke mener, nogen kan straffes for, siger advokaturchef Jacob Balsgaard Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.  

VIDEO: Dorte Birch mistede sin mor i en brand på et plejecenter i Allingåbro. Hun er vred og ked af, at der ikke har været bedre brandsikkerhed på centret. Videoen er fra september 2018.

Kritik fra minister

Branden opstod i den 93-årig kvindes sofa og spredte sig til tre andre boliger i plejehjemmet.

Efterfølgende viste en aktindsigt, som TV2 ØSTJYLLAND fik indsigt, at Plejecentret Farsøhthus gennem årene har fået en lang række påbud vedrørende manglende brandsikkerhed.

Påbud til Farsøhthus

Branden på Farsøhthus har fået flere kommuner til at foretage ekstraordinære tilsyn af deres plejehjem. Samarbejdet sker med assistance fra Østjyllands Brandvæsen.

- Jeg tror roligt, jeg kan sige, at branden på Farsøhthus har været en reminder til alle kommuner. Vi vil gerne skabe mere brandsikkerhed for vores borgere, og vi vil gerne gøre noget, der giver reel værdi for borgerne, sagde teknisk chef i Odder Kommune Casper Grønborg den 4. december 2018 til TV2 ØSTJYLLAND.

Plejecenter Farsøhthus fik store skader ved den tragiske brand, som kostede tre mennesker livet. 
Plejecenter Farsøhthus fik store skader ved den tragiske brand, som kostede tre mennesker livet. 

Dødsbranden førte også til, at transport-, bygge- og boligministeriet undersøgte brandsikkerheden på de danske plejehjem. Undersøgelsen viste, at brandsikkerheden på landets plejehjem er for dårlig.

- Jeg er ekstremt overrasket. Jeg forventer af kommunerne, at de for det første kender reglerne på området. For det andet, at de har en vilje til at overholde reglerne, især når det gælder noget så vigtigt som brandsikkerhed, sagde Ole Birk Olesen (LA) den 31. januar 2019 til TV2 ØSTJYLLAND.

VIDEO: Her er, hvad transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) sagde om brandsikkerheden på Plejecentret Farsøhthus ved samrådet i Folketinget. Videoen er fra september 2018.
Magnus Heunicke

Eksperter regner på større genåbning

Smukfest bøgeskoven

Festivaler kritiserer minister: Det giver ikke mening at planlægge forsigtigt

040321 Vildthegn DIGI Still

Ubudne gæster gnaver i Slotspark

Mia Vester, kroniker

25-årig kroniker frygter at rykke bagud i vaccinekø: - Det er et hårdt slag

Lige nu
borgmester Jacob Bundsgaard

liveblog COVID-19 LIVE: Pressemøde om genåbningen af Aarhus klokken 10.00

Niels Rasmussen

AGF-fan håber at kunne deltage i tilskuer-forsøg: Det er jo det, vi lever for