Ny uddannelse åbner midt i skoven

Fra og med 2020 kan man læse til skov- og landskabsingeniør på Skovskolen ved Auning. Tidligere har man kun kunne læse på studiet i Nordsjælland.

Skovskolens forstander viser begejstret rundt på skolens arealer i Løvenholm Skovene.

- Det er er lige foran parkeringspladsen, at vi planlægger at få bygget nye kollegieværelser, siger Thomas Færgeman til TV2 ØSTJYLLAND og peger hen mod et shelter og en bålplads bygget af massive bjælke.

En skov- og naturtekniker øver sig at klargøre bjælker til bjælkehytter.
En skov- og naturtekniker øver sig at klargøre bjælker til bjælkehytter. Foto: Thomas Gam Nielsen

Rundt om er elever i gang med at høvle bjælker til et hus, mens der er motorsavslarm i baggrunden. 

- Stedet her kommer til at sprudle af liv året rundt, siger Thomas Færgeman og uddyber fremtidsplanerne for stedet.

Behov for ekstra arbejdskraft i Jylland 

Skovskolen rummer allerede AMU-kurser og uddannelsen som skov- og naturtekniker, men fra 2020 kommer der endnu flere elever. 

quote Stedet her kommer til at sprudle af liv året rundt

Thomas Færgeman, forstander på Skovskolen

Behovet for skovfogeder og specialiserede ansatte ved de jyske kommuner er nu så stort, at der fra 2020 årligt kommer 35 bachelorstuderende på den uddannelse, som hedder skov- og landskabsingeniør.

Når uddannelsen er løbet helt i gang, vil det betyde op mod 140 ekstra studerende tilknyttet skolen om året. 

Skovskolen ligger på Eldrupgård i Løvenholm Skovene og huser allerede i dag en langt række uddannelser. 
Skovskolen ligger på Eldrupgård i Løvenholm Skovene og huser allerede i dag en langt række uddannelser.  Foto: Thomas Gam Nielsen

- Der er et stort behov for skov- og landskabsingeniører i Jylland, siger Thomas Færgeman og fortsætter:

- For at vi kan levere dem i fremtiden, så har vi et behov for at uddanne dem også herovre ved siden af, at vi selvfølgelig fortsætter uddannelsen i Nødebo i Nordsjælland.

Forstander Thomas Færgeman forklarer, at udover de 35 uddannelsespladser på Eldrupgård, vil der stadig være 55 tilbage på skovskolens afdeling i Nødebo. 
Forstander Thomas Færgeman forklarer, at udover de 35 uddannelsespladser på Eldrupgård, vil der stadig være 55 tilbage på skovskolens afdeling i Nødebo.  Foto: Thomas Gam Nielsen

Glad borgmester: Passer ekstremt godt til Djursland

Norddjurs' borgmester, Jan Petersen (S), mener, at uddannelsen passer 'ekstremt godt' til Djursland.

- Vi er enormt skovrige, og uddannelsen er yderligere en aktivitet på et yderst relevant sted, siger han og håber, at der kan skabes synergieffekt med områdets andre uddannelsessteder og museer. 

- Det er en udbygning af den glynge af grønne kompetencer som hele Djursland har med Det Grønne Museum, og selvfølgelig Danmarks Jægerforbund, Kalø Landbrugsskole og Molslaboratoriet, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Oprindeligt foreslog Jan Petersen (S), at Skovskolen helt skulle flytte fra Nødebo på Sjælland til adressen i Løvenholm Skovene, dengang Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum flyttede til Gammel Estrup. Den tanke tog skolen kreativt imod, og nu er det lykkes at få udvidet antallet af uddannelser på den jyske del af Skovskolen.
Oprindeligt foreslog Jan Petersen (S), at Skovskolen helt skulle flytte fra Nødebo på Sjælland til adressen i Løvenholm Skovene, dengang Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum flyttede til Gammel Estrup. Den tanke tog skolen kreativt imod, og nu er det lykkes at få udvidet antallet af uddannelser på den jyske del af Skovskolen.

Samtidig tror han på, at det gavner lokalområdet.

- Vi ved fra vores efterskole, at der bliver skabt ekstra lokal omsætning, når der rykker nye elever og lærer til området, så det er rigtig godt for den vestlige del af Norddjurs Kommune, siger borgmesteren. 

Nuværende elever: Nemmere at læse videre her i Jylland

Hos de nuværende skov- og naturteknikere, som TV2 ØSTJYLLAND har talt med, er der også opbakning til at få den nye uddannelse til Jylland. 

- Det giver mere liv her på stedet, og der vil være langt flere fra Jylland, som vil overveje uddannelsen, fordi du kan blive her og stadig have din familie tæt på, siger Kristian Rasmussen fra Esbjerg.  

Kristian Rasmussen er skov- og naturteknikerelev - det som før kaldtes skovarbejder. Han er fra Esbjerg, og selvom han ikke ved, om han kunne finde på at læse videre til skov- og landskabsingeniør, så synes han, det er en stor fordel, at det nu bliver muligt på Skovskolen i Jylland.
Kristian Rasmussen er skov- og naturteknikerelev - det som før kaldtes skovarbejder. Han er fra Esbjerg, og selvom han ikke ved, om han kunne finde på at læse videre til skov- og landskabsingeniør, så synes han, det er en stor fordel, at det nu bliver muligt på Skovskolen i Jylland. Foto: Thomas Gam Nielsen

Det synspunkt bakker hans medstuderende Thomas Arent Andersen op om. 

- Det er rigtig fint, at de får bygget noget her, og jeg tror, at der er mange der i dag vælger uddannelsen fra, fordi den ligger så langt væk for folk, der bor i Jylland, siger han. 

Skovskolen ligger midt i Løvenholm Skovene, som dækker et areal på 3300 hektar
Skovskolen ligger midt i Løvenholm Skovene, som dækker et areal på 3300 hektar Foto: Anders Stougaard Madsen

Hvad er en skov- og landskabsingeniør?

VIDEO: Her kan du se og høre endnu mere om den nye skovskole.

 

Viby Gymnasium

Sogn i Aarhus lukker ned efter høje smittetal

Øl

Hjemme-ølbrygning er blevet en populær hobby under Corona: - Det er fuldstændig eksploderet

Samsøfærgen

Ups! Færge påsejler spritny hurtigfærge

Skærmbillede 2021-04-16 kl. 20.20.54

Dyre dråber til dyrene: - Det giver os en kæmpe merudgift

Street food randers

Østjyske street food-markeder åbner ikke

Unknown-1

Floorball-spillere kan endelig komme tilbage i hallen: Asfalten ødelægger vores udstyr

Dagens mest læste