I dag skal dronningen både en tur i ørkenen og til kaffebord på havnen

11 år efter det seneste officielle besøg kommer dronning Margrethe i dag til Anholt som en del af sommerens første royale sommertogt.

Kongeskibet Dannebrog er her til morgen på vej mod Anholt, og det er med majestæten ombord, for torsdag skal dronning Margrethe nemlig på officielt besøg på øen i Kattegat.

Dronningen skal blandt andet i dagens løb besøge en Anholt-familie og på en køretur i ørkenen, som er et af øens kendetegn.

Senere på dagen kan dronningen og øboerne også se frem til et stort kaffebord på havnen.

Tidligere borgmester blev irettesat

Det er første gang siden 2011, at dronningen besøger Anholt på sit sommertogt. En af dem, der husker det seneste officielle besøg, er tidligere borgmester i Norddjurs Jan Petersen (S), som tidligere i år i anden anledning delte anekdoter fra det besøg.

Jan Petersen modtog nemlig, hvad kan betegnes som en borgmesterlig irettesættelse leveret med royal elegance.

Programmet for dronningens besøg på Anholt

På havnen tog borgmesteren imod dronningen, mens viceborgmesteren skulle følge prinsgemalen. Sidstnævnte faldt dog i snak, og Jan Petersen forsøgte derfor at sænke tempoet, så prinsgemalen kunne komme med.

Der er dog en grundregel, som ceremonimesteren også forud for besøget havde indskærpet, at dronningen ikke må stå stille, medmindre det er i samtale.

- Så på vej over havneområdet henvender dronningen sig til mig og siger: ”Nu må De gerne føre an”, husker Jan Petersen, der ikke var i tvivl om, hvad det betød; nu skulle tempoet op, og så måtte prinsgemalen ellers klare sig selv i bagtroppen.

- Hun er jo en sød dame at være sammen med, lød det Jan Petersen, da han delte anekdoten tilbage i januar i forbindelse med dronningens 50-års regentjubilæum.

Daværende borgmester i Norddjurs Jan Petersen (S) besteg sammen med dronningen øens fyrtårn ved det seneste besøg på Anholt i 2011.
Daværende borgmester i Norddjurs Jan Petersen (S) besteg sammen med dronningen øens fyrtårn ved det seneste besøg på Anholt i 2011. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Fortsætter til Aarhus fredag

Den daværende borgmester var også med dronning Margrethe, da hun skulle besøge øens fyrtårn. Med på turen var også flere pressefolk, så der blev trængsel i trappetårnet, og da dronningen og borgmesteren nærmede sig toppen, knipsede fotograferne løs, og det bekom ikke dronningen vel, mindes Jan Petersen.

- Jeg kunne godt mærke, at det blev lidt for meget, og da vi var nået op, kom dronningen med en stille irettesættelse ”Det kunne De godt have sparet mig for”.

Denne gang er det borgmester Kasper Bjerregaard (V), der skal modtage dronningen. Det sker klokken 10 her til formiddag.

Sommertogtet fortsætter i Østjylland de kommende dage med besøg i Aarhus.