Dronningen kommer på besøg: Jakob vil byde hende på gin

Det er ikke alle familier, der kan prale af at have haft royalt besøg i dagligstuen. Men det kan en familie på syv på Anholt snart.

Der er ryddet lidt ekstra op og nullermændene i hjørnet er fjernet hjemme hos familien Hylby og Kjærgaard på Anholt.

Der venter nemlig en lidt anderledes oplevelse torsdag. 

Klokken 11.30 banker en helt særlig gæst på døren for at høre lidt om livet på den lille ø i Kattegat. 

Her ankommer Dronning Margrethe på besøg hjemme hos familien på syv medlemmer. Og det er netop det, majestæten skal høre om. Livet som familie på en lille afsidesliggende ø.

- Vi skal fortælle om, hvordan det er at bo på så lille en ø som Anholt, der ligger så langt ude i Kattegat med tre timer til fastlandet, og hvad vi laver, og hvordan vores liv og arbejde er skruet sammen, fortæller familiens mor, Signe Hylby.

Hele familien glæder sig til det royale visit og har en smule sommerfugle i maven. 

- Det er godt, fordi jeg har ikke har mødt hende før, siger datteren Elisabeth Kjærgaard Hylby.

Men det er også livet som ung på øen, som børneflokkens ældste, Alfred, gerne vil adressere.

- Jeg er den næstældste herovre nu, og vi vil godt snakke med hende om, hvordan det er at bo herovre og have gjort det i lang tid. Men også hvordan skolen er, for det er meget anderledes end på fastlandet, siger Alfred Hylby Kjærgaard, der er en af skolens 17 elever.

Hvordan hilser man på en dronning

Familien har brugt lang tid på at rydde op, slå græs og gøre rent, og ikke mindst snakke om hvordan man taler med dronningen og nejer og bukker.

- Vi er spændte på, hvordan det kommer til at gå, og om vi kan finde ud af det. Det er jo kæmpe kæmpe stort! Jeg har aldrig hørt om, at dronningen kommer hjem og besøger nogen privat, så det er ret stort, siger Signe Hylby.

- Ja, vi er helt oppe på de høje nagler, jeg har investeret i en skjorte, fortæller faren Jakob Kjærgaard, og Alfred har fået nye bukser.

- Så der bliver ikke sparet, griner familien.

Bydes på lokal gin

De byder Dronning Margrethe på en kop kaffe og måske et stykke chokolade, hvis hun vil.

- Vi tilbyder hende også at smage Anholt Gin, siger Jakob, der også er en af mændene bag den prisvindende gin og Anholt Festival.

Han er sikker på, at majestæten godt kan lide gin.

- Jeg tror, det bliver meget overvældende. Det er rigtig fint, for det er jo også kæmpestort for øen i det hele taget, at hun vælger at komme en tur herover, siger Signe Hylby. 

Signe Hylby og Jakob Kjærgaard med deres fem børn Laurine, Elisabeth, Karla, Magda og Alfred.
Signe Hylby og Jakob Kjærgaard med deres fem børn Laurine, Elisabeth, Karla, Magda og Alfred. Foto: Privatfoto

Dronningens besøg er en del af sommertogtet og den udskudte fejring af 50 års regeringsjubilæet

Hun besøgte senest Anholt i 2011, og torsdag går turen blandt andet også forbi øens Radartårn, en køretur i Ørkenen og et besøg på udsigtspunktet ved Sønderstænge. Fredag og lørdag besøger dronningen Aarhus.

Dronningens besøg på Anholt