Hungrer efter bedre bredbånd: Borgmester kritiserer fordeling

Bredbåndspulje, der skulle give yderområderne bedre forbindelser, rammer de forkerte, kritiserer borgmester

At downloade selv en simpel, lille fil kan være et projekt, som tager ligeså lang tid som at brygge en kop kaffe.

Myterne om dårlige bredbåndsforbindelser er langt fra bare myter. På eksempelvis det nordlige Djursland kæmper man flere steder stadig med at komme på nettet eller i hvert fald at opnå en tilstrækkelig forbindelse.

Peter Toft Nielsen fra campingpladsen ved Gjerrild Nordstrand er træt af dårligt net. 

Hos Camping Gjerrild Nordstrand på Djursland kenderlejrchef Peter Toft Nielsen alt til problemerne med internetforbindelsen. For ham er det ellers vigtigt, at den er i orden. Det kan nemlig være afgørende for, hvorvidt kunderne vælger lige netop hans campingplads eller ej:

- Det første, de spørger efter, er: "Har i WIFI?". Det er et stort parameter for, at folk vil komme, er, at WIFI'en virker, siger Peter Toft Nielsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Det er på trods af, at regeringen har afsat en øremærket bredbåndspulje, som skal forsøge at rette op på skævhederne og sørge for, at også udkantskommunerne får hjælp til bedre bredbånd.

For dårlig fordeling

Ifølge borgmester i Norddjurs, Jan Petersen, er det dog langt fra lykkedes. Han har derfor sammen med resten af sine borgmesterkollegaer i Region Midtjylland sendt et åbent brev til Folketinget, hvor han kritiserer fordelingen af midlerne fra puljen, som er på i alt 40 millioner kroner i år. 

Den statslige pulje når ikke ud til de steder, hvor der er færrest der bor, fordi kriterierne er forkert indrettede.

Jan Petersen, borgmester i Norddjurs Kommune

- Den statslige pulje når ikke ud til de steder, hvor der er færrest der bor, fordi kriterierne er forkert indrettede, fortæller Jan Petersen til TV2 ØSTJYLLAND.

I alt er 72.000 adresser i Region Midtjylland berettiget til at søge om tilskuddet til bredbånds-opgradering. 2.500 midtjyske adresser har søgt om tilskuddet og ud af dem har 'kun' 408 fået tilsagn om støtte.

Læs også Ups! Kabel blev kappet – flere tusinde aarhusianere uden internet

Det er i stedet borgere i nogle af de større byer, som ellers har bedre muligheder for at få en god forbindelse, som får del i puljen, lyder kritikken fra borgmesteren:

Politiker erkender muligt problem

- Hvis man går hen og giver pengene, hvor der mange mennesker i stedet for, hvor der bor færrest, så får vi en skævdeling af fordelingen.

Stedfortrædende it-ordfører hos Konservative, Anders Johansson, forstår godt Norddjurs-borgmesterens frustrationer.

Læs også Kort: Her får østjyderne bedre dækning på mobil og bredbånd

- Formålet med puljen har aldrig været, at man skal bruge dem i tætbebyggede områder, hvor teleselskaberne i høj grad på kommercielle vilkår kunne have etableret bredbånd. Det er selvfølgelig uheldigt. 

For at få del i bredbåndspulje skal man maksimalt 10 Mbit/s download og/eller 2 Mbit/s upload. 

Du kan høre om hele kritikken af puljen i tv-indslaget nedenfor:

02:02 Luk video

Betingelser for at få del i bredbåndspulje

  1. Adresserne skal være tilskudsberettigede. Det vil sige, at den maksimale hastighed på adressen ikke må være højere end 10 Mbit/s i download og/eller 2 Mbit/s i upload. Læs mere nedenfor om, hvordan du finder ud af, om en adresse kan søge tilskud.
  2. Det mindste antal adresser, der kan søges tilskud til er to, men gerne flere. Jo flere adresser, jo mere attraktivt vil det være for bredbåndsudbyderne. Erfaringerne fra første runde viste, at det kan være vanskeligt at få tilbud, hvis man er under 15 adresser. Det er ikke muligt at søge tilskud som enkeltperson. Læs mere nedenfor om, hvordan du laver et projektområde.
  3. At man er en sammenslutning eller danner en sammenslutning. Det er den eller ens kommune, der kan ansøge om tilskud til projektet fra puljemidlerne. Du kan læse mere i ”Spørgsmål og svar” om, hvordan man danner en sammenslutning.
Kilde: Energistyrelsen.