Grenaas genopførte vartegn skal renoveres

Vingerne på Baunhøj Mølle ved Grenaa har stået stille siden sidste år. Nu skal møllen repareres, så vingerne atter kan dreje

Et større reparationsarbejde skal sikre, at Baunhøj Mølle i Grenaa atter kan dreje med vingerne. Foto: Loproc

Baunhøj Mølle i Grenaa kan se frem til den kærlige hånd, som vartegnet trænger til.

Politikerne i Norddjurs har sat 200.000 kroner af til en renovering af den gamle mølle, der på grund af slid har været ude af drift siden sidste år.

Det blæste ret kraftigt, da dronning Margrethe i 2011 besøgte Baunhøj Mølle. Foto: Henning Bagger - Scanpix

Der tages hul på arbejdet den 21. august. Projektet omfatter blandt andet reparation af vinger, aksler og hjul, som på grund af slitage har medført, at de forskellige dele er forskubbet i forhold til hinanden.

Frivillige i sving

Møllebygger Michael John Jensen skal stå for en del af reparationsarbejdet, mens Baunhøj Mølles Møllelaug og de 16 frivillige møllesvende selv klarer resten.

Læs også Politikere giver fri entré til genopført Grenaa-vartegn

- Det er primært opretning og justering af mølleinventaret, som reparationsarbejdet handler om. Akslen på vingen skal blandt andet hæves, og kværnstenens indhuggede linjer i under- og overstenen skal skarpgøres, så de
virker som sakse, der skærer kornet i stykker, når de kører mod hinanden, siger møller Henrik Kaarøe i en pressemeddelelse og tilføjer:

Det er et spændende stykke arbejde, der kommer til at resultere i, at møllen igen kan blive fuld funktionsdygtig og fungere, som den gjorde i storhedstiden. 

Henrik Kaarøe, møller

- Det er et spændende stykke arbejde, der kommer til at resultere i, at møllen igen kan blive fuld funktionsdygtig og fungere, som den gjorde i storhedstiden. 

Else Søjmark (S), formand for kultur- og udviklingsudvalget i Norddjurs Kommune, glæder sig til at følge arbejdet og se det færdige resultat.

- Baunhøj Mølle er et af kommunens kulturelle fyrtårne. Som arbejdende mølle tiltrækker den hvert år mange besøgende, både fastboende og turister. Det er et vigtigt stykke renoveringsarbejde, der
igangsættes, og jeg glæder mig til at følge det og igen se møllevingerne dreje rundt på Baunhøj Mølle, siger hun.

Byens bedste udsigtspunkt

Baunhøj Mølle er oprindelig en hollandsk vindmølle, der blev bygget i 1849 på Grenaas bedste udsigtspunkt, 37 meter over havet.

Baunhøj Mølle ligger på Bavnehøjvej i det vestlige Grenaa. Foto: Google Maps

Møllen har flere gange været udsat for brand - senest i 2002, hvor den nedbrændte efter en gnist fra en
ukrudtsbrænder.

Møllen, som lige siden opførelsen har været byens vartegn, stoppede med at fungere som mølleri i 1955.