Derfor er Grenaa fyldt med udklædte i weekenden

KōyōCon er en japansk populærkultur-festival, der løber af stablen i Grenaa en gang om året.

Hvis du har taget Letbanen eller gået en tur nær Grenaa Gymnasium i weekenden har du måske undret dig over børn, unge og voksne i alverdens farverige dragter. 

quote Det er det tætteste, vi kommer på at være Brad Pitt

Camilla Holmgaard, deltager på KōyōCon

Men det er altså hverken karneval eller en gigantisk polterabend, der er i byen, men en japansk festival for populærkultur kaldet KōyōCon. Her nørder mere end 1000 mennesker hele weekenden tegneserier, tegnefilm, serier, spil og mytologi fra Japan. 

-  Jeg har det lidt på samme måde, som når man skal på ferie, siger Johannes Smidt-Nielsen, der er kommet helt fra Køge for at være med til KōyōCon.

Johannes, Sara og Camilla til KōyōCon.
Johannes, Sara og Camilla til KōyōCon.

Han er iklædt en hvid helkropsuniform, som minder om de klassiske stormtroopers fra Star Wars-universet. 

Ved hans side står Camilla Holmgaard fra Randers i en orange dragt med pandebånd i håret og kugleformet genstand i hånden. Ligesom mange andre på KōyōCon er de cosplayers. Det vil sige, at de er klædt ud som karakterer fra film, serier, spil eller lignende. 

- Man har sin hobby på, så man kan gå rundt og vise den, få anerkendelse og se andre, der også er mega engagerede, siger Camilla Holmgaard og fortsætter:

- Du er egentlig lidt kendt, imens du har cosplay på. Det er det tætteste, vi kommer på at være Brad Pitt nede i byen, siger hun. 

Blevet mere populært 

Da arrangementet startede i 2013, var der ca. 200 deltagere. I år er der over 1000. 

Camilla Holmgaard mener, at stigningen i popularitet skyldes, at flere tør kaste sig ud i at være 'anderledes'. 

- Hvis du siger, at jeg er cosplayer og japansk anime. Allerede der skal du til at oversætte et helt andet sprog for nogen, siger Camilla Holmgaard og fortsætter:

- Det havde lidt en negativ ladning, men det har flyttet sig hen til noget mere positivt, og jeg tror, det er derfor, at flere tør at hoppe ud i det. 

Arrangøren af KōyōCon mener også, at stigningen i popularitet skyldes, at man kan komme uanset om man er en meget engageret cosplayer, eller blot en nysgerrig tilskuer. 

- Folk finder ud af, at det er fedt af at være med til, uanset om man kommer i cosplay eller bare har en interesse for et eller andet herinde, siger arrangør Sascha Fisker.