Borgere i små byer kan miste livline til det offentlige

Økonomisk krise i Norddjurs kan betyde lukninger af borgerservice-kontorer

02:04

VIDEO: Mange borgere i Auning og Ørsted skal ud på en 40 kilometer lang køretur, hvis de i fremtiden skal til Grenaa for at benytte Borgerservice.

940.000 om året.

Det er, hvad Norddjurs Kommune kan spare ved at lukke borgerservice-kontorerne i Auning og i Ørsted.

Det virker måske ikke af alverden, men den økonomisk plagede kommune skærer ind til benet, hvor det lader sig gøre, på grund af et gigantisk hul i kommunekassen.  

Læs også Norddjurs-politikere: Derfor lukker vi Mølleskolen

Kommunalforvaltningen i Norddjurs Kommune har foreslået politikerne at lukke Borgerservice i Auning og Ørsted fra 1. februar 2019. Det vil være at lukke to ud af tre borgerservicetilbud i kommunen.  

Idéen er, at indbyggerne herefter skal kontakte kommunen over internettet eller telefonen - eller ved at bruge borgerservice-kontoret i Grenaa. 

02:04

VIDEO: Norddjurs Kommune skal spare 115 millioner kroner om året de kommende fire år. Det kan få konsekvenser for Niels Åkesson, der for seks år siden ramt af en hjerneblødning, der lænkede ham til kørestolen. Indslaget er fra 29. september 2018.

Luk video

Alvorligt og urimeligt

Forslaget fra forvaltningen vækker vrede og giver dybe panderynker blandt borgerne i de to mindre byer. 

- Det er en rigtig skidt idé, og jeg synes, det rammer de svageste i samfundet på en helt urimelig måde, siger Henning Hansen, som er indbygger i Ørsted og tidligere skoleleder på Rougsøskolen, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Mor til 24-årig efter voldsomt hundeangreb: Stop hetzen mod min søn!

Peter Hjulmand Nielsen repræsenterer nogle af dem, der kan beskrives som fysisk svage. Han er formand for Handicaprådet i Norddjurs Kommune.

- Der er en række borgere, der har behov for den borgerservice, så derfor synes jeg, at det er alvorligt, hvis man fjerner den, siger han til TV2 ØSTJYLLAND. 

Offentlig trafik truet

For borgerne i Auning og Ørsted er der mellem 35 og 50 kilometer til Grenaa, og samtidig er den kollektive trafik i fare for at forsvinde.

- Besparelserne på den kollektive trafik gør, at man ikke kan komme til Grenaa i bus fra hverken Auning eller Ørsted, siger Peter Hjulmand Nielsen.

Han pointerer også, at mange af de borgere, der har behov for at benytte et borgerservice-kontor, ofte ikke har bil.

Læs også Rektor: Hele byen bliver udsultet, når busruter lukker

Syddjurs Kommune var for få år tilbage i samme situation, som kommunen mod nord er nu. Her ville kommunen lukke borgerservice i Hornslet og Rønde - og samle hjælpen i Ebeltoft. 

Politikerne i Syddjurs ændrede dog mening, og håbet i Auning og Ørsted er, at det samme vil ske i deres kommune.

Formanden for Håndicaprådet i Norddjurs Kommune frygter dog, at borgerne i de små byer giver op over for det offentlige system.

- Jeg er bange for, at man resignerer og ikke får den hjælp, man har brug for, siger Peter Hjulmand Nielsen.

Borgmester i Norddjurs Kommune Jan Petersen (S) har fredag skrevet følgende til TV2 ØSTJYLLAND: 'Borgerservice er i høring, og jeg har ingen kommentarer, før jeg har fået høringssvarene.'

Politikerne får høringssvarene på et møde i økonomiudvalget senere på måneden.

Læs også Flere penge til fattige kommuner: Norddjurs tager imod med kyshånd