Overraskende nyt om letbanen: Nye stationer kan ikke bruges endnu

To stationer på Djursland mangler sikkerhedsgodkendelser, og derfor vil letbanen ikke kunne stoppe, når strækningen til Grenaa åbner senere på måneden.

Letbanen vil fra slutningen af april køre til Grenaa, men den vil ikke stoppe på to af stationerne.

Når letbanen i slutningen af april begynder at køre til Grenaa, vil man ikke kunne tjekke ind og ud på den spritnye letbanestation i Thorsager, for letbanen stopper ikke i byen endnu.  

Borgerne i Thorsager på Djursland er frustrerede over, at de nye letbanetoge til Grenaa ikke vil stoppe i Thorsager og Hessel lige med det samme.

Læs også Glæde hos Aarhus Letbane - vigtige tilladelser er på plads

I snart tre år har de nye letbanestationer været en del af planlægningen for Aarhus Letbanes kørsel på Djursland.

Bedst som de troede, at letbanen ville kunne køre gnidningsfrit, er der kommet nye bump på vejen. De må i stedet nøjes med at se letbanen køre igennem byen, fordi stationen ikke når at blive godkendt. En problematik som Århus Stiftstidende har belyst.

Thøger Pauli har kæmpet i årevis for at få toget til at stoppe i Thorsager, derfor frustrerer det ham, at de skal vente yderligere.

Frustrerede borgere

Thøger Pauli fra Thorsager er en af de borgere, der mærker frustrationen over, at letbanetogene ikke stopper i Thorsager.

- Det er frustrerende og uforståeligt, jeg ved ikke, om jeg skal blive vred eller gal, siger Thøger Pauli, Thorsager.

Hvis der er noget i vejen med den, så kunne jeg forstå det. Hvis det kun er et spørgsmål om underskrifter og en eller anden procedure, om at det er en ny station, så synes jeg, at det er meget frustrerende.

Thøger Pauli, Thorsager

Han er en del af en trinbrætgruppe i Thorsager, der i årevis har kæmpet for at få toget til at stoppe i Thorsager, derfor vakte det også stor begejstring, da det blev offentliggjort, at de ville få et stoppested. Stationen ved Thorsager har kostet otte millioner og stod allerede klar sidste sommer.

Men glæden varede kort.

Endnu mangler en sikkerhedsgodkendelsen af stationen, og derfor er det ikke lovligt at lade letbanen stoppe i byen. 

Her kan du se de steder, det er planlagt, at letbanen skal stoppe til og fra Grenaa.  Foto: Aarhus Letbane

De manglende godkendelser skyldes, at hverken Thorsager eller Hessel var skrevet på den oprindelige sikkerhedsansøgning fra Aarhus Letbane, da hverken Norddjurs eller Syddjurs kommuner på daværende tidspunkt havde bestilt stationerne.

Det har de siden gjort, men stationerne er endnu ikke sikkerhedsgodkendt. Hvis det skulle ske nu, ville det forsinke åbningen af letbanestrækningen til Grenaa yderligere.

Læs også Massive besparelser på hospital – ingen afdelinger går fri

- Der skal laves dokumentation for, at vi må standse i Thorsager og Hessel, og det har vi ikke endnu. Vi må jo gerne køre igennem stationen, vi må bare ikke standse der, siger Michael Borre, direktør i Aarhus Letbane.

Han understreger, at papirarbejdet er vigtigt for at have styr på sikkerheden.

- Det er vores ansvar. Hele sikkerhedsgodkendelsen er jo grundlæggende set papir, vi skal kunne dokumentere, at letbanen er sikker og have dokumentation for, hvordan den bliver ved med at være sikker, siger Michael Borre.

02:15

VIDEO: Her kan du se mere om problematikken med de to stationer på Djursland.

Luk video

Papirarbejde forsinker

Det vil tage Aarhus Letbane tre-fire måneder at få godkendt stationerne. Thøger Pauli og borgerne i Thorsager står nu tilbage med en ny station og har svært ved at forstå, at der ikke kan komme en godkendelse hurtigst muligt.

- Hvis der er noget i vejen med den, så kunne jeg forstå det. Hvis det kun er et spørgsmål om underskrifter og en eller anden procedure, om at det er en ny station, så synes jeg, at det er meget frustrerende, siger Thøger Pauli.

Hos Aarhus Letbane arbejder direktøren på at bringe orden i tingene.

- Det er ikke fordi, stationerne fejler noget, men vi skal have styr på den omtalte dokumentation, og vi arbejder på at få det hurtigst muligt, siger Michael Borre.

I Syddjurs har kommunen selv betalt noget af stationen i Thorsager, og derfor er borgmesteren også godt træt af situationen med letbanestationerne.

- Det er selvfølgelig ikke tilfredsstillende, men jeg er sikker på, at når vi når til begyndelsen af august, så ryger den her sag i glemmebunken, men det er da ikke tilfredsstillende for mig som repræsentant for Syddjurs og Thorsagerborgerne, fortæller borgmester i Syddjurs Ole Bollesen (S).

Thøger Pauli venter fortsat på, at han og resten af borgerne i Thorsager kan bruge deres nye letbanestation, og han håber, at Aarhus Letbane snart får rettet fejlen.

Læs også Hov eller Hou? Lokalråd vil have afstemning om bynavn

- De skal se at komme i gang og få lavet den underskrift. Så Thorsager kan komme med på banen, så vi kan få det stop, siger Thøger Pauli, Thorsager.  

Aarhus Letbane forventer, at letbanen vil stoppe i Thorsager og Hessel i slutningen af sommeren.