Glæde hos Aarhus Letbane - vigtige tilladelser er på plads

Vigtige godkendelse er faldet på plads for Aarhus Letbane, der fastholder planen om at åbne Grenaabanen ultimo april.

Smilene er store hos Aarhus Letbane i disse dage. I løbet af onsdag og torsdag er to vigtige godkendelser nemlig faldet på plads.

Det drejer sig om en ibrugtagningstilladelse, og så er Variobahn-letbanetogene blevet godkendt til at kunne køre på Odder-strækningen - som jo var meningen fra starten.

- Det er to vigtige milepæle frem mod åbningen af Grenaabanen, som jo markerer afslutningen på hele Etape 1, som mange har ventet længe på, siger Michael Borre, administrerende direktør i Aarhus Letbane, til TV2 ØSTJYLLAND.

Her kan du se letbane-ruterne i Østjylland, der er en del af Etape 1.
Her kan du se letbane-ruterne i Østjylland, der er en del af Etape 1. Foto: Aarhus Letbane

Planen er fortsat ultimo april

Tilladelserne er kommet lige til tiden, og det rykker ifølge direktøren derfor heller ikke på, hvornår letbanetogene mod Grenaa kan begynde at køre med passagerer.

Ifølge Michael Borre, direktør i Aarhus Letbane, ser det ud til, at planen om at åbne Grenaabanen fortsat holder, og dermed er der udsigt til at kunne tage turen i slutningen af april.
Ifølge Michael Borre, direktør i Aarhus Letbane, ser det ud til, at planen om at åbne Grenaabanen fortsat holder, og dermed er der udsigt til at kunne tage turen i slutningen af april.

- Vores plan har siden jul været, at vi åbner i slutningen af april, og det er det fortsat, siger Michael Borre.

Onsdag kom tilladelsen til, at Aarhus Letbane kan komme i gang med de afsluttende testkørsler og uddannelse af letbaneførerne på strækningen mellem Aarhus og Grenaa.

- Vi er blevet infrastrukturforvaltere, dog med det vilkår, at vi ikke må åbne op for passagerer endnu, men det betyder, at vi har startet de sidste ting, der skal laves sammen med togene.  Vi skal træne letbaneførerne og gennemkøre køreplanerne, så vi er sikre på, at de holder. Og når førerne er færdiguddannet på strækningen, så er det der, vi kan åbne Grenaabanen, siger Michael Borre.

Via det arbejde finder Aarhus Letbane også ud af, om køreplanerne rent tidsmæssigt holder, eller om der skal finjusteres lidt frem mod åbningen.

110 kilometer lang

Variobahn-togene må nu køre til Odder

I dag torsdag handlede det så om Variobahn-togene, der nu er godkendt til at køre på Odder strækningen. 

- Da vi åbnede Odderbanen, var det jo meningen, at det var Variobahn-togene, der også kører inde i Aarhus, som skulle køre fra Odder og ind til Aarhus H. Der fik vi så desværre et vilkår, som gjorde, at vi ikke kunne køre med det, og derfor har vi kørt med Tango-togene på Odderbanen. Det har vi arbejdet med lige siden, så vi kunne få en godkendelse til at køre med Variobahn på Odderbanen også, og den fik vi i dag, siger Michael Borre.

Info om Tango

Info om Variobahn

Foreløbigt gælder den godkendelse i en måned, men det er ifølge letbanedirektøren nok til at få styr på det sidste papirarbejde frem mod en mere permanent aftale.

Og det er en vigtig en af slagsen. Da arbejdet med letbanen for alvor kom i gang, var det meningen, at Variobahn skulle køre på strækningen til Odder, da Tango-letbanetogene er købt til at skulle køre på Grenaabanen, hvor hastigheden skal helt op i nærheden af 100 km/t.

VIDEO: Et af de store letbanetog af typen Tango er her ankommet til Ryomgård Station. Videoen er fra juli 2018.

- Hvis vi ikke havde fået lov til at køre med Variobahn nu, havde vi haft udfordringer med at skulle holde hele systemet i drift med det antal Tangoer, vi har, siger Michael Borre.

Men godkendelsen kom i tide, dog en foreløbig en af slagsen, og derfor ser det altså fortsat ud til, at sidste del af letbanens Etape 1 holder tidsplanen og åbner ultimo april.

20210802-141750-7-1404x789we

Stor karriere slutter i OL-semifinale: Sara Slott færdig efter styrt

Untitled design (16)

Tusinder af ledige vaccinetider bekymrer: - Det er alarmerende

20210802-141713-L-1920x1079we

play Knust Sara Slott: Det var det værst tænkelige

20210730-061042-4-1920x1079we

Østjyske OL-sejlere må vente: Medaljesejladser udsat på grund af vejret

20210725-145759-L-1920x1079we

Randers FC møder Galatasaray eller skotter i EL-jagt

20161201-184147-3-1920x1079we

Kvinde truet med køkkenkniv på åben gade: Nu er 20-årig anholdt og sigtet

Dagens mest læste