Borgmester: Reform kan give kludder og færre letbane-afgange

Det kan få uheldige konsekvenser for letbanen, hvis Midttrafik skal overtage Region Midtjyllands rolle, mener borgmester.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har i denne uge fremlagt en sundhedsreform, der indebærer, at de danske regioner bliver nedlagt.

Der er allerede fra flere sider blevet skudt med skarpt mod udspillet fra regeringen, og nu melder borgmester i Norddjurs Kommune, Jan Petersen (S), sig i koret.

Han frygter, at det kan gå ud over letbanen, hvis regeringen får sin vilje og nedlægger Lars Løkkes eget politiske barn, regionerne. 

I regeringens udspil vil den opgave, regionerne varetager i forhold til letbanen, overgå til Midttrafik. Det samme gælder den finansiering, regionerne får, lyder det fra borgmesteren.

Letbanen fra Aarhus til Grenaa bliver ikke klar til at køre sidst i marts 2019 som forventet. En usædvanlig fejl med bom-anlægget forsinker åbningen igen-igen. 
Letbanen fra Aarhus til Grenaa bliver ikke klar til at køre sidst i marts 2019 som forventet. En usædvanlig fejl med bom-anlægget forsinker åbningen igen-igen. 

Hvem skal betale regninger?

Det betyder med andre ord, at Midttrafik, der i dag er et selskab, hvor kommunerne bestiller trafik, får den rolle, Region Midtjylland har i dag.

- Letbanen har en skrøbelig økonomi, fordi den ikke kører på alle strækninger. Der er en usikkerhed, der vil vare måske flere år, inden vi kender den endelige efterspørgsel på transport på letbanen, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter: 

- Det rejser spørgsmålet: Hvem skal betale regningerne? Hvis der er et regningsproblem, kan vi risikere et faldende serviceniveau i form af færre afgange.

Det er en stor fordel at have en tydelig partner i forhold til letbane-projektet, lyder det fra borgmesteren fra Norddjurs.

- Det har trods alt været klart, at det har været Region Midtjylland, vi har skullet slås med i Norddjurs Kommune, Syddjurs kommune og Odder kommune. 

VIDEO: Dansk Sygeplejeråd jubler (heller) ikke over udspillet til en sundhedsreform. Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Midtjylland, Hanne Holst Lang, har været glad for dialogen med regionerne indtil videre og ærgrer sig over, at der nu skal bruges kræfter på struktur.

Flemming Knudsen, der er Region Midtjyllands repræsentant i Aarhus Letbanes bestyrelse, er helt enig i analysen fra Jan Petersen. 

- Der er en hel masse uafklarede faktorer omkring driften. Det kan fx give dårligere service, hvis vi ikke får gennemført dobbeltspor gennemført. Det vil betyde, at der er kun er halvt så mange afgange til og fra Grenaa, siger Flemming Knudsen til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:

- Vi ved heller ikke, hvor svært det bliver at få passagerne tilbage på Grenaa-banen. Her har passagerne vænnet sig til at køre med bussen eller købe bil nummer to.

Flemming Knudsen er næstformand for udvalget for regional udvikling og Region Midtjyllands repræsentant i Aarhus Letbanes bestyrelse.
Flemming Knudsen er næstformand for udvalget for regional udvikling og Region Midtjyllands repræsentant i Aarhus Letbanes bestyrelse.

Kludder

Udspillet fra regeringen vil ifølge borgmesteren fra Norddjurs betyde, at kommuner, der intet har med letbanen at gøre, skal være en del af ejerskabet af letbanen.

- Det giver noget kludder i forhold til den konstruktion, vi har bygget op. Det betyder, at kommuner i Vestjylland skal mene noget om, hvordan letbane-økonomien skal være. Her er det noget tydeligere, når man taler med politikere og administrationen i Region Midtjylland.

Jan Petersen mener, at udspillet rejser flere spørgsmål, end det giver svar, når det gælder letbanen. 

- Jeg er ikke sikker på, at det er helt gennemtænkt, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Overordnet kalder borgmesteren fra Norddjurs Kommune udspillet med den mundrette titel 'Patienten først – nærhed, sammenhæng, kvalitet og patientrettigheder', for en stor centraliseringsøvelse. 

Ifølge Lars Løkke Rasmussen har reformen til sigte at bringe sundhedsvæsnet tættere på borgerne, men Jan Petersen jubler ikke.

- Jeg skal som borgmester være repræsentant for lokalsamfundet og være gidsel for, hvad man gør på nationalt plan. Jeg bliver skydeskive for det, man beslutter på nationalt plan, lyder det fra Jan Petersen.

Anders Kühnau (S), der er formand for Region Midtjylland, kan godt forstå, at Jan Petersen er bekymret, men maner alligevel til besindelse.

- Det er alt, alt for tidligt at sige noget om. Det her er et valgkampsudspil fra Venstre, og hvis vi får en ny regering, så bliver udspillet hældt i skraldespanden. Men det vil give nogle kæmpe udfordringer for den kollektive trafik, hvis regionerne nedlægges, siger Anders Kühnau til TV2 ØSTJYLLAND. 

Region Midtjylland ejer Aarhus Letbane sammen med Aarhus Kommune.

Midttrafik ønsker ikke at udtale sig, da reformen endnu ikke er vedtaget.

Aarhus Letbane ønsker ikke at kommentere sagen, men henviser til letbanens ejere, Region Midtjylland og Aarhus Kommune.

kupdrgbdlsjhvtiimusm

Fangevogter, sygeplejerske eller flygtning: Nu har du chancen for at spille med i ny film om Hvidstengruppen

20210413161112343_1000

Aarhusiansk ejer forsvarer Nemlig.com - men ser med stor alvor på kritik

Skærmbillede 2021-04-14 kl. 06.49.39

Morten har et helt særligt humør - derfor har han nu vundet en pris

IMG_9700

Se omdiskuteret historisk bygning blive revet ned

20170308-155153-4-1920x1920we

AGF ansætter nordmand som ny sportschef

Ikea Skejby Aarhus IKEA

IKEA frygtede at blive overrendt - men det blev langt fra tilfældet

Dagens mest læste