Slut med Laksetorvet? Nyt stort Randers-rådhus kan være på vej

Det kan være slut med Laksetorvet som hovedkvarter for Randers Kommune. Byrådet vedtog mandag aften, at en ny placering skal undersøges

Lige mellem midtbyens liv og støj og Gudenåens ro og idyl ligger Laksetorvet. En stor, rød teglbygning, der kan minde om et forvokset parcelhus, og som i dag huser størstedelen af Randers Kommunes ansatte.

Men det kan være slut med bygningen som kommunal arbejdsplads. Lokalpolitikerne vedtog ved et byrådsmøde mandag aften, at muligheden for et nyt, stort rådhus skal undersøges.

quote I Viborg er det lykkedes at bygge et nyt rådhus, der er energivenligt, og de har fået en rigtig god økonomi ud af et nyt rådhus.

Anders Buhl-Christensen (V)

Idéen med at flytte kommunens administrative opgaver væk fra Laksetorvet og over i enten et eksisterende byggeri eller en helt ny bygning er, at det skal være med til at realisere byplanen om Byen til Vandet.

Byen til Vandet går ud på at udnytte, at Randers er en by, hvor natur, vand og land mødes.

Bliver Laksetorvet brugt til eksempelvis boliger i stedet, er det tanken, at det vil skal skabe en bedre forbindelse mellem midtbyen og Gudenåen.

Lejeaftale udløber

En anden årsag til, at byrådet vil undersøge mulighederne for et nyt rådhus, er, at kommunens administrative opgaver i dag er fordelt mellem Laksetorvet i midtbyen og Kasernen i den nordlige del af byen. I sidstnævnte bygning lejer kommunen sig ind, og den lejeaftale udløber i august 2022.

- Vi synes, det er rettidig omhu at se på, hvad vi har af muligheder. I Viborg er det lykkedes at bygge et nyt rådhus, der er energivenligt, og de har fået en rigtig god økonomi ud af et nyt rådhus, sagde Anders Buhl-Christensen (V) mandag aften.

Nogle af de problemer ved kasernen, som blev nævnt til byrådsmødet, er, at det er dyrt for kommunen at leje sig ind, at der er en del spildplads i bygningen til gange og lignende, og at det er besværligt for de ansatte, der skal fragte sig mellem Laksetorvet og Kasernen.

Skepsis fra flere sider

Beboerlisten valgte som det eneste parti at undlade at stemme. Resten af partierne stemte for en undersøgelse.

quote Mange arbejdsplader har allerede forladt Randers midtby, så der er ikke brug for at flytte yderligere arbejdspladser ud af midbyen.

Bjarne Overmark, Beboerlisten

- Mange arbejdsplader har allerede forladt Randers midtby, så der er ikke brug for at flytte yderligere arbejdspladser ud af midbyen. For byen betyder det enormt meget, at der hver dag er mange medarbejder, der strømmer ind til byen, lød det fra Beboerlistens Bjarne Overmark.

Hos Radikale Venstre er man mere positive overfor at ændre på den nuværende konstruktion, hvor de administrative opgaver udføres flere steder. Men man ser gerne, at der arbejdes med andre løsninger end et helt nyt rådhus.

- Et nyt rådhus vil koste rigtig mange penge, så hvis vi skal arbejde med tanken om fremtidens rådhus, så skal vi have flere scenarier på banen. Det kan være, man skal udvide Laksetorvet, så vi slipper for den dyre leje på kasernen, sagde Mogens Nyholm (R).

I eller uden for byen

Hvor præcis det nye rådhus skulle ligge, står hen i det uvisse. Ved byrådsmødet blev det påpget, at der skal tages hensyn til, at rådhusets placering skal være lettilgængeligt for både borgere og medarbejdere.

- Det vil være en god idé at have det tæt på, hvor lægehuse, biblioteker og lignende ligger, så folk kan tage ind til byen og nå de ting, de skal nå. Så det er sådan nogle ting, vi skal tænke ind, sagde Daniel Madié (C).

Han fremhæver tomme industribygninger i Toldbodgade som en mulig placering, så rådhuset fastholdes i midtbyen.

Der var dog hos Radikale Venstre nærmere stemning for at undersøge, hvorvidt nogle af kommunens opgaver kan løses i landdistrikterne.

Eftersom alle partier pånær Beboerlisten stemte for, skal forvaltningen nu igang med at undersøge mulighederne. Derefter vil sagen endnu en gang blive behandlet i byrådet.

Sommerhus

play Tidlig rift om sommerhuse: - Hylderne er næsten tomme

20210104-094805-L-1920x1280we

play Weekendens vejr: Det bliver frost – ikke 7-8 grader!

politibil

Hjalp du en ung kvinde hjem nytårsnat? Politiet leder efter dig

130220_roegfri_psyk.jpg

Psykiatri Listen ude af regionsrådet: Eks-formand er ærgerlig

Lilleøre Hurtigfærge

Fra Kina til Aarhus: Ny Samsøfærge er på vej

domstol retten byretten Randers pædofilisag 2

Børnemishandlers navn delt tusindvis af gange - politiet advarer