Fond kræver flere færge-afgange til Tunø

Tunø-Fondens formand mener, at øens overlevelse afhænger af flere færgeafgange. Politikere klar til at undersøge sagen, men forventer mere samarbejde

Vil du til Tunø en torsdag, så er der kun én mulighed - afgang fra Hou kl. 15.10.

Skal du fra Tunø til fastlandet en tirsdag - og vil hjem igen samme dag - så har du knap fire timer på fastlandet, før den eneste færge sejler hjem igen.

quote Øens målsætning er to afgange hver dag året rundt

Jørgen Hastrup, formand for Tunø-Fonden

Det er forhold som disse, der skal gøres noget ved, hvis det står til tunboerne.

- Øens målsætning er to afgange hver dag året rundt. Det er egentlig meget beskedent, siger Jørgen Hastrup til TV2 ØSTJYLLAND.

Jørgen Hastrup er formand for Tunø-Fonden. En fond der blandt andet arbejder for at skaffe flere arbejdspladser og tilflyttere til øen, og som kæmper for at bevare den lokale købmand og skole. 

Efter hans opfattelse er øens overlevelse afhængig af flere færgeafgange. Afgange der skal gøre det muligt at bo på øen og arbejde på fastlandet.

- Vi er mange ældre på øen, og vi skulle gerne have nogle unge mennesker med børn, så vi kan bevare vores skole, siger Jørgen Hastrup.

Politikere klar til at se på færgedriften

Ønsket om flere afgange møder forståelse fra Dansk Folkepartis spidskandidat i Odder Kommune, John Rosenhøj.

Han tror, der kan findes politisk flertal for flere færgeafgange, hvis det kan få flere tilflyttere til øen. Han ser gerne, at man får vendt færgen, så den starter med at sejle fra Tunø mod Hou om morgenen.

- Det vil være optimalt, hvis vi kan få vendt færgen, så den starter på Tunø. For så vil folk jo kunne passe et arbejde på fastlandet, siger John Rosenhøj (DF) til TV2 ØSTJYLLAND. 

Dansk Folkepartis spidskandidat i Odder Kommune, John Rosenhøj, så gerne, at færgen startede med at sejle fra Tunø om morgenen. 
Dansk Folkepartis spidskandidat i Odder Kommune, John Rosenhøj, så gerne, at færgen startede med at sejle fra Tunø om morgenen. 

Også hos SF er de klar til at vende færgen. Det har dog tidligere vist sig at være svært.

- Kan vi finde en, der kan sejle færgen, og som vil bo på Tunø, så vil vi gerne være med til at vende færgen, siger spidskandidaten Marianne Hundebøll (SF).

Hun er dog også klar til at se på alternative løsninger.

- Det kan også være, vi skal se på, om det er den rigtige type færge, vi har. Den skal jo udskiftes inden længe. Men det er altsammen noget, vi skal samarbejde med tunboerne om, siger Marianne Hundebøll til TV2 ØSTJYLLAND.

Borgmesteren kigger på samarbejde med Samsø

På borgmesterkontoret er Uffe Jensen (V) også klar til at se nærmere på transportmulighederne til og fra Tunø.

Han fortæller til TV2 ØSTJYLLAND, at kommunen lige nu er ved at undersøge et muligt samarbejde med Samsø Kommune. Idéen er, at en færge mellem Samsø og Aarhus skulle starte på Tunø - så tunboerne dagligt kunne fragtes til og fra Aarhus.

- Hvis der er nogen på Tunø, der kunne have interesse i at sejle til Aarhus kl. 6 om morgenen, så synes jeg da, det var en interessant tanke at gå videre med. Det vil jo være med til at understøtte en bedre færgeforbindelse til Tunø, siger Uffe Jensen.

quote Hvis der er nogen på Tunø, der kunne have interesse i at sejle til Aarhus kl. 6 om morgenen, så synes jeg da, det var en interessant tanke at gå videre med.

Uffe Jensen (V), borgmester

Den idé falder dog ikke i god jord hos formanden for Tunø-Fonden.

- Det mener jeg absolut ikke er en god idé, siger Jørgen Hastrup.

- Nu er vi blevet orienteret mod Odder - vi har vores biler i Hou, og folk er vant til det med rutebilen. Hvis vi pludselig skal til at læsses af inde i Aarhus og så tage sydpå - det vil være helt forkert, fortsætter han.

Han er bekymret for, at den mulige katamaran mellem Tunø, Samsø og Aarhus ikke kan løfte opgaven.

- Den lille færge kan slet ikke betjene os med vores fragt på Tunø.

Formanden for Tunø-Fonden, Jørgen Hastrup, frygter at en mulig katamaran mellem Tunø og Aarhus ikke kan sejle med gods til øen.
Formanden for Tunø-Fonden, Jørgen Hastrup, frygter at en mulig katamaran mellem Tunø og Aarhus ikke kan sejle med gods til øen. Foto: Thomas Lee Christensen

Ifølge borgmesteren er dog planer om, at tunboerne i løbet af vinterhalvåret skal høres. Det skal nemlig kortlægges, hvad det egentlige behov er for øens borgere.

- Vi vil spørge, hvad de ønsker. Hvis færgeforbindelsen til Tunø skal forbedres, hvad ønsker tunboerne så egentlig, at der helt konkret skal ske? Siger borgmesteren til TV2 ØSTJYLLAND

Politikere forventer mere samarbejde

Fra både borgmesteren og Dansk Folkepartis John Rosenhøj lyder der dog en opfordring til tunboerne om at stå mere sammen. I dag er der nemlig en række foreninger, der varetager Tunøs interesser. Øen skal i højere grad tale med én samlet stemme.

- Hvis de ikke lærer at samarbejde, så kan vi vende færgen, jeg ved ikke hvor mange gange. Det ændrer ikke udviklingen, siger John Rosenhøj og fortsætter:

- Tunø må lære at stå sammen. Der er for mange interesser, der stritter hver sin vej. 

Kritikken fra John Rosenhøj er ikke ny for formanden. Han anerkender, at samarbejdet ikke har været optimalt blandt tunboerne.

- På nuværende tidspunkt ja, men det bliver der arbejdet på. For selvfølgelig er vi enige i, at vi kun skal tale med én stemme. Det er vi slet ikke uenige om. Men vi prøver at gøre, hvad vi kan, for at få det hægtet sammen igen, siger Jørgen Hastrup til TV2 ØSTJYLLAND.

80_percent

play Lystbådepladser bliver revet væk

Ikea Skejby Aarhus IKEA

Genåbningsglæde hos IKEA: Håber ikke alle kommer på tirsdag

LINE JENSEN, KUNSTIGE NEGLE

play Line elsker kunstige negle: Former dødsstjernen på din fingerspids

Silkeborg Højskole

Højskole bruger ny taktik: Fortsat kun et smittetilfælde

renovering

Danskerne vil bruge feriepenge på boligen - og det er et problem, siger eksperter

b14e5dad-b348-4b49-98bc-975d205c3617

Forskere har på rekordtid gjort banebrydende blodprop-opdagelse