Borgere til kamp mod nye villaer: Vi vil ikke have en rigmands-ghetto

Villaer eller rækkehuse? Det debatteres i øjeblikket ved Baunehøjparken i Rønde

01:58

Lige nu ligger byggegrundene tomme over for Andreas Beck Holms ejendom i Baunehøjparken i Rønde.

Lokalplanen siger, at der skal bygges rækkehuse, men det vil ejeren af byggegrundene gerne lave om på.

Læs også Byråd splittet om fredningssag: - Det kan blive nyt Mallorca

Hvis det står til ejeren, så skal der i stedet bygges parcelhuse, og det synes Andreas Beck Holm ikke er en god idé:

Vi synes, der ligger en kvalitet i at have en blandet boligområde, så det ikke bare bliver en rigmandsghetto heroppe.

Andreas Beck Holm, beboer, Rønde

- Det er vi i området meget skeptiske overfor.

Andreas Beck Holm bor selv i en stor villa, men for alligevel er det vigtigt for ham, at kommunen holder fast i den oprindelige lokalplan, der er lagt for kvarteret. 

Det vil kræve en dispensation fra lokalplanen, og den dispensation har flere naboer i området gjort indsigelser mod.

Andreas Beck Holm bor selv i denne villa, men han synes, at området skal være mere blandet. Derfor er han skeptiske over for flere villaer i området

- Vi synes, der ligger en kvalitet i at have en blandet boligområde, så det ikke bare bliver en rigmandsghetto heroppe, siger Andreas Beck Holm. 

Borgmester er uforstående

I sidste ende er det hos Syddjurs Kommune, at der skal gives dispensation. Og her er borgmester Claus Wistoft (V) uforstående overfor beboernes kritik:

- Hvis man giver dispensation, så bliver der færre boliger i området, og det er som regel noget, som folk er positive overfor, fordi det giver en mindre belastning af området.

Kommunen skal tage helhedshensyn og hensyn til kommunens udvikling og ikke hensyn til en privat investorers mulighed for at tjene lidt ekstra.

Carsten Bech, Rad.V.

Den udlægning mødes dog ikke med ros fra alle politikere i kommunen. Byrådskandidat Carsten Bech (R) sad i byrådet i den gamle Rønde Kommune, hvor han i 2006 var med til at gennemføre den oprindelige lokalplan.

Han mener ikke, at man skal give dispensation, fordi der er bedre muligheder for jordejeren i at bygge parcelhuse.

- Kommunen skal tage helhedshensyn og hensyn til kommunens udvikling og ikke hensyn til en privat investorers mulighed for at tjene lidt ekstra, siger Carsten Bech.

Jordejer: Vi er i dialog

Det er virksomheden Bruun & Bundgaard ApS fra Silkeborg, der ejer jorden i dag. Her bekræfter den ansatte Michael Riis Jensen, at de stadig venter på svar fra Syddjurs Kommune i sagen. Han mener dog på ingen måde, at sagen er så konfliktfyldt, som naboen Andreas Beck Holm giver udtryk for:

- Vi er i dialog med beboerne ude på Baunehøjparken om at finde en løsning på situationen, siger han og forklarer om begrundelsen for at søge om dispensation for lokalplanen:

Læs også Knud danser på plejehjem: - Godt at komme ned og klemme dem lidt

- Vi finder ikke, at der er et marked for de rækkehuse, som der er lagt op til i lokalplanen. Derimod finder vi en stor interesse for at få lov til at bygge parcelhuse på grunden.

Vil anke sagen

Og kommunen skal være klar til at følge med, når markedet ændrer sig. Det mener borgmester Claus Wistoft:

- Somme tider går det sådan, at mulighederne og markedet udvikler sig, og hvis faktum er, at man ikke ønsker at ændre det, så kan det jo være, at resten af området står ubebygget hen i mange år frem, og det er selvfølgelig derfor nogen har ansøgt om det, om det derfor vi har en dialog omkring det. Der er ikke besluttet noget endnu, men jeg kan ikke se, at det kommer til at ødelægge området som sådan. 

Læs også Fem østjyske turistaktører kæmper om 75.000 kroner

Tilbage i Baunehøjparken er naboen til de mange byggegrunde ikke i tvivl om, hvad der skal ske, hvis det ender med en dispensation til parcelhusene.

- Hvis det bliver besluttet, så må vi jo anke sagen til Ankenævnet, siger Andreas Beck Holm.

Du kan se mere om sagen i videoen øverst i artiklen