8-årige Marco har autisme: - Kommunen er en modspiller

Næsten halvdelen af alle ankesager fra Børn- og Handicapområdet i Favrskov Kommune bliver omstødt

8-årige Marco Bardino har autisme. Den diagnose fik han allerede som 2-årig, fordi pædagogerne i vuggestuen kunne mærke, at han var anderledes.

- Vi oplevede rigtig tit i institutionen, at vi blev kontaktet, når vi hentede ham, fordi nu havde han igen bidt eller slået nogle af de andre børn, siger Marco Bardinos far, Jacob Bardino, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote At komme ned og se fysisk, at ens barn er magtesløst og ikke kan kommunikere med de voksne, det gjorde ondt.

Connie Friis Bardino, mor til Marco

Det oplevede Marcos mor med egne øjne, da hun en dag overvågede Marco i institutionen:

- En ting er at hente ham og få at vide, at nu har han bidt og slået igen, og det har man det selvfølgelig dårligt med. Men så at komme ned og se fysisk, at ens barn er magtesløst og ikke kan kommunikere med de voksne, det gjorde ondt, fortæller Marcos mor, Connie Friis Bardino.

Derefter startede familien Bardinos lange kamp med Favrskov Kommune for at få hjælp til Marco. Først et helt år efter, da Marco var tre år, blev han udredt på Psykiatrisk Hospital i Risskov.

- I perioden op til, at han blev udredt, ansøgte vi flere gange om hjælp, men vi fik ikke noget som helst, siger Jacob Bardino.

Flere gange efter Marcos udredning ansøgte familien Bardino om hjælp hos Favrskov Kommune. Blandt andet søgte familien om en halv behandlingsfri plads. Det er en økonomisk støtte til børn, der ikke kan være i institution en hel dag, og det kan Marco ikke. Men her fik familien også et afslag fra kommunen.

- For mig virker det mere som en spareøvelse, end det virker som om, at man kigger på barnet og ser på, hvad barnet eller familien egentligt har brug for, siger Jacob Bardino.

quote Kendetegnet for alle de her ansøgninger er, at det er noget, man laver med den yderste knivspids af energi, man overhovedet har tilbage i kroppen.

Jacob Bardino, far til Marco

Efter kommunens afslag valgte familien at anke afgørelsen til Ankestyrelsen, og her var svaret langt mere positivt:

- Vi ankede sagen og fik medhold med det samme. Og dermed fik vi også pengene på efterbevilling, siger Jacob Bardino. 

Kommunen er modspiller

Men det har ikke været uden kamp, at familien Bardino nu har fået Ankestyrelsens ord for bevillingen.

- Kendetegnet for alle de her ansøgninger er, at det er noget, man laver med den yderste knivspids af energi, man overhovedet har tilbage i kroppen, Og man føler faktisk ofte, at kommunen ender som en modspiller i stedet for en medspiller, forklarer Marcos far. 

Marco Bardinos sag er ikke den eneste af sin slags i Favrskov Kommune. Tal fra Socialministeriet viser, at det er hele 46 procent af alle ankesager, der bliver omstødt. Det betyder altså, at kommunens afgørelser viser sig at være forkert i knap halvdelen af sagerne.

Kortet her viser, hvor mange ankesager der sidste år blev omstødt i Favrskov i antal og procent.
Kortet her viser, hvor mange ankesager der sidste år blev omstødt i Favrskov i antal og procent. Foto: Socialministeriet

- Jeg tror, at grunden til de mange omstødte sager er, at der er brug for ekstra dokumentation i de sager, der bliver fremført. Det spiller ind i en problemstilling, der er landsdækkende, fordi dokumentationskravene er stødt stigende, siger Isabell Friis Madsen (S), der er formand for Børneudvalget i Favrskov Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

I 2016 var der i Favrskov 26 omstødte sager på børnehandicap-området. Det er tredjeflest i Østjylland, kun overgået af Aarhus kommune med 140 sager og Skanderborg, der fik omstødt 30 sager sidste år.

Og det er for mange, hvis man spørger Venstres byrådskandidat Lone Glarbo:

- Som det ser ud lige nu, er det meget utilfredsstillende, at der er så mange sager, der bliver sendt tilbage til kommunen. Derfor er vi nødt til at ansætte nogle flere medarbejdere, og så er vi nødt til at være bedre til at uddanne de medarbejdere, vi har, siger byrådsmedlem for Venstre, Lone Glarbo, til TV2 ØSTJYLLAND.

Formanden for Børneudvalget i Favrskov Kommune, Isabell Friis Madsen, har det politiske ansvar i denne type sager, og hun forsvarer tallene overfor TV2 ØSTJYLLAND med denne begrundelse:

- Det er helt klart, at vi skal blive bedre til at ramme rigtigt første gang i afgørelser om de sager. Vi har alle en interesse i at ramme rigtigt, så borgerne for den hjælp, de er berettiget til, siger Isabell Friis Madsen, formand for Børneudvalget.

Til spørgsmålet om, hvorvidt der er tale om en spareøvelse, når Favrskov Kommune afslår sager, der senere bliver omgjort af Ankestyrelsen, svarer børneudvalgsformanden:

- Det kan jeg på det kraftigste afvise. Vi er hele tiden interesseret i at varetage borgernes interesser. Vi har ikke lavet besparelser på det her område, og det kommer vi heller ikke til, siger Isabell Friis Madsen.

quote Vi er nødt til at ansætte nogle flere medarbejdere, og så er vi nødt til at være bedre til at uddanne de medarbejdere, vi har.

Lone Glarbo, byrådskandidat, Favrskov Kommune, Venstre

Tilbage hos familien Bardino ved de endnu ikke, hvad fremtiden vil bringe for deres søn.

- Det er jo et af de meget følsomme områder, fordi alle forældre jo har nogle drømme for sit barn, siger Marcos mor, Connie. 

- Jeg tror, at han vil have brug for noget pædagogisk støtte i et eller andet omfang hele livet, siger far, Jacob Bardino.

VIDEO: Der er flere bud på, hvad Favrskov Kommune kan gøre for at forbedre sagsbehandlingen i børnehandicap.
20210415-173225-L-1920x1280we

Forsamlingsloft, stadiontilskuere og idræt: Aftale rykker genåbning frem

Gellerup boligblok

To Aarhussogne i fare for tvangsnedlukning

forår vinter blomster

Nu kommer forårsvarmen

bil og josefine

Cykelsti stopper brat: Cyklister må køre på fragthovedåre

Lige nu
AstraZeneca Vaccine

liveblog 800 midtjyder glemt i vaccinekø

Omsorg (3)

Kolleger rørt til tårer: Hospice-sygeplejerske anerkendt med omsorgspris

Dagens mest læste