Plejehjem får forbud mod at give medicin

Det står så alvorligt til på plejehjem i Brædstrup, at Styrelsen for Patientsikkerhed har besøgt centret to gange indenfor den seneste måned.

På Egebo Plejecenter i Brædstrup har de fået klar besked. Personalet skal omgående stoppe med at give medicin til beboerne. 

Sådan lød det mundtlige forbud, som plejehjemmet fik i december efter et tilsyn. 

Det betød, at alt medicin, som ikke kunne gives i pilleform, skulle fratages personalet. 

Det har nemlig vist sig, at der er alvorlig rod i medicinen på stedet. Personalet kunne ikke forklare, hvilken medicin der allerede var givet til borgerne – og der var i flere tilfælde tale om livsvigtig medicin for nogle af plejehjemsbeboerne. 

Kritisk risiko for patienter

Derfor har Styrelsen for Patientsikkerhed vurderet, at plejecentret udgør en kritisk risiko for patientsikkerheden.

- Når plejecentret fik sådan et forbud, så krævede det, at vi fik andre sygeplejesker til at give medicin derude fem gange om dagen. Det krævede en massiv reorganisering, siger Jes Svenninggaard, direktør for Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune, til TV2 ØSTJYLLAND.

quote Vi har ikke været tydelige nok i forhold til, hvordan forholdene skal være, men der har mig bekendt ikke været nogle livsfarlige situationer.

Jes Svenninggaard, direktør for Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune

Det forbud er nu ophævet, men styrelsen er endnu ikke sikker på, at plejecentret kan varetage medicinhåndteringen. Derfor har den valgt at give et påbud, så personalet kan få bragt tingene i orden inden næste besøg. 

Bekymret medarbejder tippede

Det var en ’bekymringshenvendelse’ fra en medarbejder, som førte til tilsynet på plejecentret, der altså viste mange mangler. 

Manglerne var så gennemgående på stedet, at styrelsen har vurderet, at Egebo Plejecenter ikke lever op til lovgivningens krav på flere områder.

Et besøg i december viste blandt andet, at en borger ikke havde fået behandling for grøn stær, som kan medføre blindhed. Derudover blev det blandt personalet ikke dokumenteret, hvem der havde givet både inhalationsmedicin, insulin, afføringsmiddel og øjendråber.

En meget ærgerlig sag, mener direktøren for Velfærd og Sundhed i Horsens Kommune:

- Det kom meget bag på os, at vi fik det forbud, og de forhold, der beskrives i tilsynsrapporten, er ikke nogen, vi fra ledelsens side har været bekendt med, siger Jes Svenninggaard til TV2 ØSTJYLLAND.

Egebo Plejecenter ligger i Brædstrup nordvest for Horsens.
Egebo Plejecenter ligger i Brædstrup nordvest for Horsens. Foto: Google Maps


Medarbejderflugt

Egebo Plejecenter har været præget af stor medarbejderudskiftning og mangelfuld oplæring, lyder det blandt andet. Det er derfor en ny ledelse, som skal være med til at ændre arbejdskulturen på stedet, mener Jes Svenninggaard.

Ifølge ham er der noget galt, når en medarbejder tipper Styrelsen for Patientsikkerhed fremfor Horsens Kommune.

- Derfor har vi valgt at sætte ekstra og nye ledelseskræfter på derude, så vi sikrer ro og et bedre samarbejde.

De tre forhold, som skal forbedres, inden Styrelsen for Patientsikkerhed kommer på et nyt besøg, forventer Jes Svenninggaard bliver bragt i orden snarest. Det handler foruden håndteringen af medicin også om journalisering og vurderinger af beboernes tilstand. 

Han mener ikke, at hverken borgere eller pårørende skal være nervøse for behandlingen på stedet.

- Vi har ikke været tydelige nok i forhold til, hvordan forholdene skal være, men der har mig bekendt ikke været nogle livsfarlige situationer. Nu trækker vi i arbejdstøjet og har bedt Styrelsen for Patientsikkerhed om at komme på et nyt besøg snarest, siger Jes Svenninggaard til TV2 ØSTJYLLAND.