Østjyske turister bliver overvåget af turistbranchen

Flere steder i Østjylland er turistbranchen begyndt at overvåge turisterne. Det gør de for at målrette tilbuddene til de besøgende

01:27

Overvågning af turisternes færden registreret ved hjælp af signaler fra deres mobiltelefoner. Det lyder måske som noget fra en science fiction film, men det sker lige her i Østjylland. Blandt andet på Djursland.

Læs også Cykelhjul løsnes: Forældre vil have overvågning på skole

- Vi vil jo gerne finde ud af nogle sammenhænge, som gør, at vi kan gøre det bedre for gæsterne og gøre det til en bedre oplevelse, når de rent faktisk kommer til vores område, siger Flemming Rasmussen, der er turismedirektør på Djursland.

Målrette tilbud

Også i Aarhus og Horsens har man indført samme system med sensorer, der opfanger mobiltelefonernes wifi-signal.

Læs også Politiet håber, at overvågningsfoto kan fælde gaderøver

- Telefonerne udsender det, der hedder en MAC-kode. Den går vi ind og opfanger, så vi kan se, om en given person, der optræder ved fængslet på ét tidspunkt, senere hen er nede i byen og spise eller ude i naturen og gå en tur, siger Helle Berthold Rosenberg, turistchef, Kystlandet, Horsens.

Jo mere vi kan vide om deres færden, og hvad de går op i, og hvordan de bevæger sig rundt, jo bedre kan vi også målrette tilbuddene til dem.

Astrid Søes Poulsen, direktør, Fængslet

Og netop dét er noget, som de forskellige turistattraktioner kan udnytte.

- Jo mere vi kan vide om deres færden, og hvad de går op i, og hvordan de bevæger sig rundt, jo bedre kan vi også målrette tilbuddene til dem, siger Astrid Søes Poulsen, der er direktør i Fængslet i Horsens.

Sensorerne er sat rundt omkring ved turistattraktionerne, og på Djursland sidder der 26. De kan filtrere de fastboende borgere væk, hvis de har registreret dem flere gange tidligere.

Men turismedirektøren på Djursland, Flemming Rasmussen, understreger, at det ikke handler om at overvåge enkelte personer.

- Det er et spørgsmål om at kunne finde ud af, hvordan den enkelte telefon bevæger sig rundt i området og ikke den enkelte person. Vi har ikke den store interesse i at vide, hvem det er, men mere tendenserne i det, siger han.

Læs også Nu åbner byen i byen - Randers får landsby for ældre med demens

Fremtiden byder på mere overvågning

Spørger man borgere på gaden i Ebeltoft, er der dog flere, der ikke har noget imod det.

- Hvis det er i forhold til at vide, hvor turisterne befinder sig henne, så er det fint nok. Men hvis det bare er for at se, hvad folk render og laver, så er jeg imod det, siger Claus Marchall fra Ebeltoft.

- Selvfølgelig skal man være opmærksom på det, men vi kan ikke undgå det. Og det tror jeg ikke, der er nogen, der ønsker, for der er også en sikkerhed i det. Så længe man holder sig inden for lovens grænser, kan jeg ikke se noget problem i det, siger Per Lorentzen, der er vinhandler i Ebeltoft.

00:39

VIDEO: Hør Martin Brynskovs tanker om overvågningens rolle i fremtiden.

Luk video

Og om overvågningen i samfundet er kommet for at blive, det er svært at spå om. Men spørger man Martin Brynskov, der er lektor ved Aarhus Universitet, så er han ikke i tvivl om, hvordan fremtiden kommer til at se ud.

Vi kan nok forberede os på, at vi får meget mere overvågning. Men vi bliver bedre til at skelne mellem de forskellige typer overvågning, og bedre til at sætte regler og grænser, som passer til os.

Martin Brynskov, lektor, Aarhus Universitet

- Vi kan nok forberede os på, at vi får meget mere overvågning. Men vi bliver bedre til at skelne mellem de forskellige typer overvågning, og bedre til at sætte regler og grænser, som passer til os som personer, land og kultur, siger han.

Mange vil måske også bruge argumentet om, at man ikke har noget at skjule. Men i følge Martin Brynskov er det et argument, man skal passe på med at bruge.

- Som personer har vi alle behov for en privatsfære. Selvom vi selvfølgelig gerne vil have, at der kommer en ambulance, hvis vi falder om, og vi på den måde bliver opdaget, så tænker jeg, at der er mange bevægelsesmønstre og interaktioner, vi har med andre, som man ikke nødvendigvis har lyst til bliver delt. Så det er en balancegang, vi skal finde, siger han.

Læs også Lille pige forsvundet fra børnehave: Øget overvågning af børn