Nu åbner byen i byen - Randers får landsby for ældre med demens

I dag åbnede en landsby for demente i Randers. Landsbyen skal skabe trygge og genkendelige rammer for beboerne

Der er en købmand, en frisør, et kulturhus og et bageri.

Det er dog ikke en almindelig landsby, der fredag byder sine borgere velkomne. Der er tale om en demenslandsby, og der er kun omkring 60 borgere i den.

Landsbyen, der går under navnet, Huset Nyvang i Randers, er inspireret af et hollandsk koncept, hvor demente siden 1992 har levet som i den virkelige verden i landsbyen Hogeweyk. 

- Vi laver en by i byen. Vi har etableret butikker og aktivitetshuse, som man kan bruge, så man kan fortsætte med at have de interesser, man havde, inden man flyttede på plejehjem, siger Rikke Berg Christensen, der er centerleder for Huset Nyvang, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hjemlighed og genkendelighed

Der er fire huse, som hver især er små selvstændige enheder, i den nye landsby, og der er lagt stor vægt på genkendeligheden.

- De fire huse er blandt andet opført i hver sin mursten, så man kan kende forskel på, hvor man bor. Det er vigtigt, at det er let at komme hjem, hvis man har en demenssygdom, siger centerleder Rikke Berg Christensen.

quote De fire huse er blandt andet opført i hver sin mursten, så man kan kende forskel på, hvor man bor. Det er vigtigt, at det er let at komme hjem, hvis man har en demenssygdom.

Rikke Berg Christensen, centerleder, Huset Nyvang

Hun fortæller, at gardinerne i husene også har forskellige farver, så det nemt for beboerne at finde deres hus.

Hvert hus har sit eget åbne gårdmiljø som fungerer som beboernes have. Idéen er at efterligne et almindeligt parcelhuskvarter.

- Vi har tænkt hverdagslivet ind, så der er hjemlige rammer. Man skal opleve den tryghed og hjemlighed, som man kom fra. Der skal være et nærmiljø i boenhederne, så de sociale rammer er rigtig tæt på, fordi vi ved, at de sociale relationer har rigtig stor betydning, siger centerleder Rikke Berg Christensen.

Fakta om Huset Nyvang

Idyl eller Illusion

Som tiden går, får det enkelte menneske med en demenssygdom flere og flere kognitive skader, og spørgsmålet er, om den hjemlige idyl i virkeligheden er en stor illusion, hvor de demente bliver taget ved næsen.

Det mener den tidligere formand for Etisk Råd, Jacob Birkler, dog ikke nødvendigvis er tilfældet.

quote Inden vi gør os nogle moralske kvababbelser, så tror jeg, det er vigtigt, vi gør os nogle erfaringer, for selvfølgelig har det nogle gode konsekvenser, vi må besinde os på undervejs.

Jacob Birkler, tidligere formand for Etisk Råd

- Der bliver skabt nogle illusioner, og så kommer et værdibegreb som værdighed i spil, men inden vi gør os nogle moralske kvababbelser, så tror jeg, det er vigtigt, vi gør os nogle erfaringer, for selvfølgelig har det nogle gode konsekvenser, men det har måske også nogle negative sider, vi må besinde os på undervejs, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er med egne ord for Huset Nyvang 'på en besindig måde'. Jacob Birkler bryder sig dog ikke om termen 'demensby'. Det handler om mennesker, og hvis man husker det, vil man også behandle beboerne i landsbyen som mennesker, lyder det. 

Det er centerlederen for Huset Nyvang, Rikke Berg Christensen, helt enig i. Hun håber, at landsbyen vil give dens beboere livsglæde. 

- Det er de kognitive funktioner, der bliver skadet, når man får en demenssygdom, men dit følelsesliv er intakt, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

VIDEO: Tidligere formand for Etisk Råd, Jacob Birkler mener ikke, at de demente bliver snydt, idet de bor i en kunstig by. 

Rikke Berg Christensen mener ikke, at landsbyen er en illusion. 

- Det skal ikke være en iscenesættelse. Når frisøren kommer, så foregår det i en frisørsalon. Men det er i rolige omgivelser, hvor man stadig kan have oplevelsen af den velvære, det giver at gå til frisør, siger hun.

Landsbyer kan være fremtiden

Randers er ikke det eneste sted, hvor man har åbnet en landsby for ældre med demens. I Svendborg åbnede landets første i 2016, og sidste år åbnede der en en i Hjørring.

Jan Fischer (S), der er formand for ældreområdet i Syddjurs Kommune, var fredag på besøg i Huset Nyvang i Randers. Han er meget begejstret for den nye landsby.

- Det er fremtiden. Jeg er dybt imponeret, og jeg er også en lille smule misundelig. Jeg er stensikker på, at de demente vil føle sig trygge her, siger han til TV2 ØSTJYLLAND, og fortsætter:

- Det, jeg godt kan lide ved det, er, at der er butikker og et gårdmiljø. Der er de steder, hvor de er vant til at komme, hvor de kommer fra. Jeg kan også lide den måde, det er hegnet ind på. Jeg tror, det skaber tryghed for de ældre.

Jan Fischer vil i de kommende år følge Huset Nyvang, og han kan godt forestille sig, at Syddjurs Kommune på et tidspunkt vil skabe et lignende sted. 

VIDEO: Jan Fischer var fredag på besøg i Huset Nyvang i Randers. Han kan godt forestille sig, at Syddjurs Kommune på et tidspunkt vil skabe et lignende sted. 

I Aarhus har man ifølge rådmand Jette Skive (DF) valgt at gå en helt anden vej.

- Vi åbner Aarhus op for de demente i stedet for at lukke de demente inde. Vi er en demensvenlig by, men hvis man er rigtig langt i sit sygdomsforløb, så kan man jo ikke færdes alene i byen. Så vi er tæt på at tage første spadestik til et helt nyt demensbyggeri, der står færdigt i 2020. Det bliver små enheder og ikke en landsby, siger hun til TV2 ØSTJYLLAND. 

Antallet af demensramte vil ifølge Videnscenter for Demens stige i de kommende år. Knap 20.000 borgere i Region Midtjylland lider af demens, og alt tyder på, der kun kommer flere i fremtiden. 

10 advarselstegn på demens

 

Gellerupparken Gellerup

Skole uden smittede lukker - rammer model skævt?

IMG_3549

Tilbage på stadion: - Nydelsen varer længere end sex

173405868_2990697634550447_4263271679499917763_n

Lang kø til prisvindende ishus: - Vi er lidt presset

Hospitalseng

Laveste antal indlagte siden starten af november

Gellerup

Endnu et område lukkes ned på grund af høj smitte

86d0c7c5-25e8-492e-9aee-4e9a440c2780

Hjemmeside udpeger Danmarks bedste kommune – se hele listen her

Dagens mest læste