Trafikforsker forstår tvivl om letbane-udvidelse: Den har ikke opfyldt forventningerne

Der bør laves nye passagerprognoser, før politikerne træffer beslutning om udvidelse af letbanen, vurderer trafikforsker.

Der rejses nu tvivl om de oprindelige planer for udvidelse af Aarhus Letbane. Der tegner sig nemlig et flertal blandt politikerne i Favrskov Kommune til at droppe letbaneplanerne til Hinnerup og i stedet kigge mod en busløsning.

quote Den har slet ikke opfyldt de forventninger, man havde til passagerer. Så jeg vil starte med at lave en analyse, og se om det overhovedet er hensigtsmæssigt at fortsætte af den vej.

Niels Melchior, trafikforsker, Aalborg Universitet


Ifølge trafikforsker ved Aalborg Universitet, Niels Melchior, som var med helt fra letbaneprojektets spæde start, så er den mulige afvisning af en udbygning slet ikke så overraskende – vilkårene i projektet har nemlig ændret sig væsentligt siden projektets start:

- Dengang handlede det jo faktisk ikke kun om Aarhus Kommune og Hinnerup Kommuner. Så vidt jeg husker, var 11 kommuner med i projektet, og der skulle køre letbane både til Randers, Silkeborg og Skanderborg, siger Niels Melchior til TV2 ØSTJYLLAND.

Har ikke indfriet forventninger

Ifølge forskeren var forhåbningen, at letbanen over tid kunne udvides til et net i området omkring Aarhus, som man kender det fra S-togsnettet i og omkring København.

Det er helt rimeligt, at der rejses tvivl om udvidelsen af letbanen, lyder det fra trafikforsker Niels Melchior.

Nu tegner der sig en anden virkelighed for letbaneprojektet, og det er forventeligt:

- Baggrunden er nok, at letbanen i Aarhus ikke får så mange passagerer som forventet. Det vil sige, at økonomien i de fremtidige ny linjer, den bliver også dårligere end forventet. Så jeg syntes, det er helt rimeligt, at man prøver at kigge på tingene og ser på, hvad kan vi egentlig forvente, siger trafikforskeren.

- Start med analyse af den nuværende bane

Hans gode råd til politikerne er, at de først og fremmest får undersøgt, hvad effekten er af den etape af letbanen, som allerede er i drift:

- Den har slet ikke opfyldt de forventninger, man havde til passagerer. Så jeg vil starte med at lave en analyse, og se om det overhovedet er hensigtsmæssigt at fortsætte af den vej, siger Niels Melchior.


Onsdag kunne TV2 ØSTJYLLAND fortælle, at politikerne i Favrskov er kommet gevaldigt i tvivl om udvidelsen af letbanen til Hinnerup er en god idé. Projektet er blandt andet blevet meget dyrere:

- Man er gået fra ét til to spor på strækningen, og økonomien i det bliver voldsom. Vi er på den anden side af en milliard, endda uden at medregne flere udgifter. Så vi kan på ingen måde selv løfte opgaven økonomisk, siger borgmester i Favrskov Kommune Nils Borring (S) til TV2 ØSTJYLLAND.