Stort slag mod letbaneprojekt: Ingen politisk opbakning til udvidelse

Der tegner sig et flertal blandt politikerne i Favrskov Kommune til at droppe letbaneplanerne til Hinnerup og i stedet kigge mod en busløsning.

Det har hele tiden været planen, at det østjyske letbaneprojekt løbende skulle udvikle sig. Blandt andet med en forbindelse til Hinnerup i Favrskov Kommune. Den plan hænger nu i en tynd tråd.

For lokalpolitikerne har efterhånden svært ved at se det realistiske i at få gennemført projektet.

Senest er de i slutningen af 2020 blevet stillet en væsentlig større regning for udvidelsen i sigte.

- Man er gået fra ét til to spor på strækningen, og økonomien i det bliver voldsom. Vi er på den anden side af en milliard, endda uden at medregne flere udgifter. Så vi kan på ingen måde selv løfte opgaven økonomisk, siger borgmester i Favrskov Kommune Nils Borring (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

'Tiden var en anden'

Favrskov Kommune kan dog forvente et statsligt og muligvis også regionalt tilskud til projektet, men borgmesteren tror ikke på, at det bliver stort nok.

- Lad os sige, at vi selv skulle finde 600 mio. kroner, det bliver også rigtig svært, lyder det fra Nils Borring.

quote I 2007 så vi en meget høj befolkningsvækst i området omkring Hinnerup og Søften. Set i det lys var det rigtigt at kigge på en letbane.

Nils Borring (S), borgmester, Favrskov Kommune

Planerne om udvidelsen til Hinnerup var første gang på tapetet i 2007, og siden er der brugt mange penge på undersøgelser.

Borgmesteren mener, at tiden dengang var en anden.

- I 2007 så vi en meget høj befolkningsvækst i området omkring Hinnerup og Søften. Set i det lys var det rigtigt at kigge på en letbane. Der er stadig vækst, men ikke længere så vild og voldsom, forklarer Nils Borring.

Kigger mod alternativ busløsning

Sammenholdt med den forventelige store udgift mener borgmesteren og hans parti ikke længere, at det er realistisk at drømme om letbanetog til Hinnerup.

På mandagens møde i Planudvalget blev Letbanen drøftet. Her skulle udvalgsmedlemmerne pege på et af fire forslag til, hvordan strækningen til Hinnerup kunne gå.

Samtidig var en alternativ busløsning også i spil.

- For ikke at bryde den kontrakt, der er blevet indgået, valgte vi at få undersøgt den letbanerute, som slutter på Adeline Geneevej, men der var meget fokus på den alternative busløsning, siger udvalgsformand Erling Kvist Andersen (S) til TV2 ØSTJYLLAND.

Selv hvis det ikke ender med, at letbanetogene kommer til at køre til Hinnerup, så vil Erling Kvist Andersen og Socialdemokratiet stadig kæmpe for et såkaldt 'Park and ride'-anlæg i den sydligste del af kommunen. Så kan pendlere parkere bilen her og tage Letbanen ind til Aarhus.
Selv hvis det ikke ender med, at letbanetogene kommer til at køre til Hinnerup, så vil Erling Kvist Andersen og Socialdemokratiet stadig kæmpe for et såkaldt 'Park and ride'-anlæg i den sydligste del af kommunen. Så kan pendlere parkere bilen her og tage Letbanen ind til Aarhus. Foto: Nicklas Tägtström Møller

'Voldsom indgriben i byen'

Udvalgsmedlemmerne fik fremlagt fire letbaneruter, og formanden mener, at uanset hvilken man ville hælde til, ville den få store konsekvenser for Hinnerup som by.

Derfor er han tilhænger af den alternative løsning med en ny busforbindelse.

quote Vi vil ikke kategorisk afskrive Letbanen, men vi kan ikke finansiere den selv. Så hvis den skal blive til en realitet, skal Christiansborg på banen.

Flemming Nørgaard (V), 1. viceborgmester, Favrskov Kommune

- Letbanen ville være en voldsom indgriben i Hinnerup. Veje skulle lukke, borgere skulle flytte og hele infrastrukturen ville blive påvirket, siger Erling Kvist Andersen og fortsætter:

- Når så jeg samtidig hører fra mange lokale, at de slet ikke ønsker Letbanen, så tegner det skidt.

Venstre vil ikke afskrive Letbanen

Hos det andet store parti i byrådet, Venstre, er man ikke lige så afvisende over for letbaneprojektet, om end man er med på, at Favrskov Kommune ikke kan finansiere den største del selv.

- Vi vil ikke kategorisk afskrive Letbanen, men vi kan ikke finansiere den selv. Så hvis den skal blive til en realitet, skal Christiansborg på banen, siger 1. viceborgmester Flemming Nørgaard (V) til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er med på stadig at få undersøgt den valgte letbanerute til Hinnerup.

TV2 ØSTJYLLAND har forsøgt at få en kommentar til sagen fra bestyrelsesformanden for Aarhus Letbane, Mie Krog, men hun ønsker ikke at udtale sig.