Kro hitter med nyt koncept: - Det findes bare ikke andre steder
To dages vandretur på stier langs Gudenåen hitter, efter en kroejer har opfundet den lidt alternative pilgrimsrejse, Krominoen.
Hjemmebagt kage og kaffe, en tre-retters luksus menu og overnatning med udsigt til Gudenåen.
Det er ikke, hvad man plejer at forbinde med Caminoen og de lange vandreture, der hænger sammen med den.
Men lidt nord for Silkeborg, i Kongensbro, har ejeren af Kongensbro kro, Christian Andersen, leget lidt med ordene og skabt en lokal version af den kendte pilgrimsrejse, nemlig ”Kro”minoen.
- Ideen lå faktisk i vindueskarmen i et par år, men så kom coronanedlukningen, og det gav os anledning til at få ryddet op i papirerne, siger kroejeren til TV2 ØSTJYLLAND.
En anderledes julegave
Nogle af de gæster, der i disse dage oplever Krominoen er Jette Andersen og hendes mand, Jørgen Andersen, fra Aalborg.
- Vi er her, fordi vi fik turen i julegave af en af vores drenge. Han synes, at vi skulle have sådan en luksustur, i stedet for at gå en tur hvor vi bor på herberge nede i Spanien, siger Jette Andersen.
Parret har tidligere gået Caminoen i det nordvestlige Spanien, og det er det samme, de nyder ved Krominoen.
- Det er naturen, og det at bevæge sig. På Caminoen er der en ro, selvom der er mange mennesker dernede, så kan vi alligevel gå alene.
- Det er en pragtfuld natur at gå langs Gudenåen. Der kan ikke være noget skønnere, siger Jørgen Andersen.
Og Jette Andersen supplerer hendes mand.
- Vi får også noget motion. Det trænger vi til, siger Jette Andersen.
Trækstien tiltrækker gæsterne
Men selvom krogæsterne ankommer om morgenen, bliver givet en madpakke, og derefter kørt 21 kilometer væk fra kroen, er Krominoen ikke bare en hård vandretur langs skøn natur.
Når gæsterne kommer hjem til kroen, venter der eftermiddagskaffe. Derudover får de en 3-retters menu og en god nats søvn, inden de dagen efter skal ud på en 14 kilometer lang vandretur til Tange vandkraftværk. Efter det, venter endnu en aften med lækker mad og overnatning på kroen, inden opholdet er slut.
Siden åbningen af Krominoen, for omkring et år siden, har der nu været flere tusinde gæster igennem ruten.
- Det er helt vildt populært. Vi er meget glade og taknemmelige. Det har også gjort, at vi er kommet rigtig godt igennem denne her coronanedlukning, siger ejer af Kongensbro kro, Christian Andersen.
Trækstien, som de vandrende går på langs Gudenåen, strækker sig fra Randers Fjord til Silkeborg, og blev oprindeligt brugt af handlende og deres heste, til at trække pramme mellem byerne.
Konceptet uddøde, da jernbanen kom, men nu er trækstien blevet renoveret i 2020. Og det har givet mulighed for de mange gæster, til at opleve trækstien på ny.
- Det er bare et specielt stykke natur, og der er ikke andre steder i Danmark, hvor man kan gå sådan en strækning langs en å. Det findes bare ikke andre steder, siger kroejeren.
Krominoen skuffer ikke
Det garvede Caminoægtepar Jette og Jørgen Andersen gør status på deres tur langs Gudenåen, efter de første 21 kilometer.
- Det var den bedste julegave, vi kunne få overhovedet, siger Jette Andersen.
Imens han nyder en tre-retters menu på kroen, er Jørgen Andersen heller ikke skuffet over gaven fra deres søn.
- Vi kunne godt mærke, at det var noget tid siden, vi har været ude og vandre. Vi var glade for, at det ikke begyndte at regne. Det har været en pragtfuld tur, siger han.
I morgen venter den knap så lange tur på 14 kilometer til Tange vandværk, og det tror ægteparret bliver en lige så god oplevelse.
- Det glæder vi os til. Vejrudsigten lover heller ikke regn i morgen, siger Jette Andersen.