Har klar mission: Alt mad skal laves på plejehjemmene

Ældrerådet i Favrskov Kommune ønsker, at alt mad til de ældre skal laves på plejehjemmene. Politikere er med på at undersøge mulighederne.

Duften af flæskesteg i ovnen, snakken rundt om kødgryderne og en diskussion om den helt rigtige opskrift. Det er alle sammen ting, som Ældrerådet i Favrskov håber på at få ud på kommunens plejehjem.

I højere grad end det er i dag.

quote Selve tilberedelsen bør ske, så beboerne får alle dufte og sanseindtryk af den gode mad.

Erik Bertelsen, formand, Ældrerådet Favrskov

- Når de ældre sidder omkring et bord og følger med i madlavningen, dufter og er tættere på, så bliver køkkenet et samlingspunkt. Den fælles oplevelse kan blive et værn mod ensomhed, mener formanden for Ældrerådet, Erik Bertelsen.

Han og Ældrerådet foreslår derfor, at alt mad fremover tilberedes på de enkelte plejecentre rundt om i Favrskov Kommune.

Erik Bertelsen mener, at tilberedning af mad på plejecentrene kan forebygge ensomhed blandt de ældre.
Erik Bertelsen mener, at tilberedning af mad på plejecentrene kan forebygge ensomhed blandt de ældre.

Vil have et forsøg i gang

I første omgang ser man gerne, at kommunen sætter gang i et forsøg på et enkelt af plejecentrene.

- De ældre på plejecentrene får god mad i dag, men selve tilberedelsen bør ske, så beboerne får alle dufte og sanseindtryk af den gode mad. Det var jo sådan, de oplevede det, da de selv tilberedte maden derhjemme, siger Erik Bertelsen til TV2 ØSTJYLLAND.

Han er overbevist om, at de ældre og personalet vil tage godt imod det, hvis maden udelukkende blev tilberedt lokalt.

Og ikke i et storkøkken hos Favrskov Mad, som det for en stor dels vedkommende er i dag.

Der er stor forskel på, hvordan maden tilberedes på de enkelte plejehjem i Favrskov Kommune. Her er en oversigt over madservicen på plejecentrene.
Der er stor forskel på, hvordan maden tilberedes på de enkelte plejehjem i Favrskov Kommune. Her er en oversigt over madservicen på plejecentrene. Foto: Ældrerådet Favrskov Kommune

'Vil være dyrere'

Politikere i det relevante udvalg er umiddelbart friske på at kigge nærmere på forslaget, men de mener også, at det kræver flere undersøgelser at sætte noget så drastisk i værk.

quote Lige nu og her kan vi ikke imødekomme idéen.

Charlotte Green, næstformand, Social- og Sundhedsudvalget, Favrskov Kommune, Kons.

- Jeg er meget positivt indstillet, men jeg mener også, at det vil være noget dyrere end i dag og kræve større ombygninger. Lige nu og her kan vi ikke imødekomme idéen, siger næstformanden i Social- og Sundhedsudvalget Charlotte Green (K) til TV2 ØSTJYLLAND.

Næstformanden oplyser, at man har bedt forvaltningen om at kigge på mulighederne for at lave så meget mad som muligt ude hos beboerne, for den vej ønsker hendes parti at gå.

Det Konservative Folkepartis Charlotte Green er klar på at undersøge, om det vil være bedst at lave alt maden lokalt på plejecentrene.
Det Konservative Folkepartis Charlotte Green er klar på at undersøge, om det vil være bedst at lave alt maden lokalt på plejecentrene.

Skal lave køkkener om

Anderledes tilbageholdende er Socialdemokratiets Grethe Villadsen, der sidder i selvsamme udvalg.

- Jeg mener, at vi først skal høre, hvad de ældre og de pårørende ønsker. Først derefter kan vi tage en beslutning. For det vil kræve en del at lave køkkenerne om, slår hun fast.

Erik Bertelsen fra Ældrerådet anerkender, at det koster penge at bygge om, men på den lange bane tror han ikke på, at der er den store forskel rent økonomisk.

- Vi har set, at det kan lade sig gøre i andre kommuner, så hvorfor ikke hos os? Jeg tror mere, det er et spørgsmål om vilje end penge, siger han.

50997-46d516a1.jpeg
50997-46d516a1.jpeg
partibogstav c
Det Konservative Folkeparti Favrskov kommune
Charlotte Green
Født 6/5/1974 , Overlæge
280308-034b1fd5.jpeg
280308-034b1fd5.jpeg
partibogstav a
Socialdemokratiet Favrskov kommune
Grethe Villadsen
Født 16/1/1959 , Kliniksekretær