Betalte for seks år siden: Nu kan folk endelig hente helt speciel whisky
Et stort whiskyprojekt fra Favrskov har været længe under opsejling, men i weekenden kunne de første flasker endelig deles ud.
50 lokale beboere lagde helt tilbage i 2016 penge i Sall Whisky Distillery. Og i weekenden kunne de så for første gang smage på de gyldne dråber.
Sall Whisky Distillery blev til efter en crowfundingindsamling i 2016, hvor 400 personer fra hele verden donerede 350.000 kroner til projektet.
Heraf var der 50 personer lokale, der lørdag og søndag var inviteret forbi til at få de første flasker med hjem.
- Den lokale opbakning har været fuldstændig afgørende for, at vi har kunne skabe det her. Det er den, der gav os modet, men også økonomi til at kunne starte med at etablere et destilleri, fortæller Snævar Albertsson, der er direktør i Sall Whisky Distillery.
Kunderne var tilfredse
Det er en langsommelig proces at lave whisky fra bunden, og det er også grunden til, at kunderne har måtte vente seks år på de første flasker.
Sall Whisky Distillery blev officielt startet i 2018, to år efter crowfundingindsamlingen. Herefter skulle whiskyen laves og blandt andet ligge på egefade i tre år.
De lokale, der søndag var mødt op for at smage på de første flasker, var dog godt tilfreds på trods af ventetiden.
- Jeg har smagt den henad vejen, også fra tønden af mens den var 68 procent, og der var den lige stærk nok! Men nu er den rigtig super, siger Bjarne Frost Hansen.
Han bliver bakket op af venen, Per Munck.
- På en skala fra 8-10 vil jeg give den 8,5. For den ligger oppe i den rigtig gode ende, siger han.
Kommer meget mere whisky
Der bor kun lige omkring 200 indbyggere i Sall lidt uden for Hammel. Og derfor er man også stolt af det nye destilleri.
- Det er jo politikken i byen nærmest. Man bakker op om hinanden. Og det var også derfor, da de kom med det her, selvfølgelig støtter man, siger Per Munck.
Og hos Sall Whisky Distillery har man også kunne mærke opbakningen.
- Uden de lokales hjælp var det slet ikke blevet til det samme – og måske slet ikke blevet til noget, siger Snævar Albertsson.
Direktøren fortæller, at weekenden kun var startskuddet for virksomheden.
- Vi vokser. Vi har et nyt lager, og det har vi også snart fyldt op. Der kommer også mere og meget forskelligartet whisky fra Sall inden for den nærmeste fremtid også.