Whisky, forsikringer og luksusbrød: Nye varer på købmandshylden

Lokale i Feldballe på Djursland har længe kæmpet for at bevare deres købmand. Nu har planerne taget en ny drejning.

27. juni 2020 lukkede Feldballes købmand. Nu er to erhvervsdrivende klar med nyt liv i lokalerne.

Det er noget af en varekombination, som forbipasserende og lokale i Feldballe snart finder i byens tidligere købmandsforretning. 

Ud er røget den klassiske købmand, og ind flytter Kalø Vin & Whisky, forsikringsselskabet First og Simons Brød. 

Læs også Efter 18 år stopper købmanden: Nu jagter landsby en ny

- Vi vil forvandle den temmelig slidte købmandsbutik til en flot iøjnefaldende bygning, som både byens borgere samt de mange forbipasserende på Rute 21 vil få glæde af, siger Flemming Gerhardt Pedersen.

Han har sammen med sin erhvervspartner købt lokalerne.

Lokale havde 500.000 kroner i folkeaktier

Lokale i Feldballe har ellers i lang tid arbejdet på selv at kunne drive lokalerne videre som købmand.

Der er skaffet 500.000 kroner i folkeaktier, men det er ikke lykkedes at skabe fundamentet for en traditionel købmand. 

Simons Brød rykker ind i den tidligere købmandsbutik i Feldballe. Bageriet sælger kun økologisk brød. Foto: Simons Brød

Den nye udvikling glæder dog alligevel Jonathan Hvidbjerg - en af de lokale, som har arbejdet intenst med at skaffe en ny købmand til byen. 

- Det er en appelsin, som er faldet ned i vores turban. Den oprindelige ide har jeg haft svært ved at kombinere med de indkøbsmønstre, vi ser i lokalområdet, siger han. 

Han tror ikke længere på, at der er basis for en traditionel købmand i Feldballe, fordi der ligger mange dagligvarebutikker få kilometer derfra - blandt andet i Rønde. 

Det er en appelsin, som er faldet ned i vores turban. Den oprindelige ide har jeg haft svært ved at kombinere med de indkøbsmønstre, vi ser i lokalområdet.

Jonathan Hvidbjerg, Feldballe

Han har stor ros til de to erhvervsdrivende, der har købt bygningen.

- Så snart de havde underskrevet købsaftalen, så kontaktede de os og fortalte om deres planer. De ved, at de skal gøre det her med de lokales accept, siger Jonathan Hvidbjerg.

Bygningen skal renoveres

Det er Feldballe Erhvervs Centrum ApS, som har købt bygningen på Ebeltoftvej 54.

01:09

I 2016 blev Feldballe årets landsby. Byen og omegnen er kendt for at handle, hvis det sker lukninger. Lokale har oprettet en friskole, da folkeskolen lukkede, de har overtaget daginstitutionen og driver selv hallen i byen. 

Luk video

Der er stadig 145 m2, som kan udlejes. Her håber de to erhvervsdrivende, at det bliver lokale kræfter, som udfylder resten af pladsen. 

- Vi vil gerne have, at der kommer en købmand, for der er plads til det, og vi har også lagerplads til det. Så får byen det optimale.  siger Flemming Gerhardt Pedersen. 

Han ejer Feldballe Erhvervs Centrum ApS sammen med Søren Borel, der begge er fra den nærliggende landsby Bjødstrup. 

Stadig tanker om købmandsvarer

Den resterende plads håber købmandsgruppen i Feldballe, at de kommer til at leje på sigt. 

- I stedet for at bruge den samme grundskabelon som i 100 år, skal vi finde den forretningsmodel, som passer til fremtidens Feldballe og andre lokalsamfund, siger Jonathan Hvidbjerg. 

Whisky, brød og forsikringer

Her er de tre virksomheder, som med sikkerhed rykker ind i den gamle købmandsforretning.

 

Kalø Vin & Whisky
Butikken skal sælge vin og spiritus af høj kvalitet. Ud over detailsalget, vil de også tilbyde events til både firmaer og private i form af diverse typer af smagninger.

 

First - forsikringer til hestekræfter
First er et forsikringsselskab med vokseværk. Udover erhvervsforsikringer er selskabet også specialist i forsikring af heste, lystbåde og motorcykler, samt naturligvis private forsikringer generelt. Forsikringsvirksomheden har hovedkontor i København, mens Jyllands afdelingen indtil nu har haft til huse i Bjødstrup ved Rønde, hvor 4 medarbejdere er beskæftiget. (Se evt. www.first.dk).

 

Bageri med brødudsalg: Simons Brød
Simons Brød er et uafhængigt, økologisk bageri, der bager surdejsbrød af dansk kvalitetsmel til borgere og sommerhusgæster i området. Indtil nu har al produktion foregået i Skårup i et lokale på 12 m2. 

 

Kilde: Feldballe Erhvervs Centrum ApS

Se mere

Hvor efterlader det købmandstanken i Feldballe?

- Missionen er, at vi skal skabe en forening, som genererer indtægt til at betale husleje. Det bliver med de essentielle varer som medicin, pakkepost og dagligvarer i det omfang, som området har brug for. Vi er nok over i noget med bestilling og levering af dagligvarer. 

Læs også Peter deler bil med resten af landsbyen

Jonathan Hvidbjerg kalder det en fuldstændig anderledes måde at tænke købmand på.