Ny aftale betyder intet for minkavler: - Det var nok som forventet

Regeringen har allieret sig med sine støttepartier og er nået til enighed om en ny aftale, der giver dem lovhjemmel til aflivning af raske mink. Aftalen ændrer dog ikke alverden for minkavler Lars Eilertsen.

- Det var nok som forventet.

Sådan lyder den umiddelbare reaktion fra – nu forhenværende – minkavler Lars Eilertsen. Samme dag som han har aflivet sin sidste mink, er rød blok nemlig blevet enige om et midlertidigt forbud mod mink i Danmark.

Ligeledes er der aftalt lovhjemmel til aflivning af mink og tempobonus til de minkavlere, der afliver deres mink.

- Der var jo intet lovgrundlag for det, der blev sagt. Så laver man selvfølgelig bare en lov, der indbefatter det, man vil, siger Lars Eilertsen. Dermed mener han ikke, at den nye aftaler ændrer noget for ham.

Konkret betyder aftalen, at det bliver midlertidigt forbudt at holde mink frem til 31. december 2021. Desuden skal alle mink i besætninger aflives.

- Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus, siger erhvervsminister Simon Kollerup i en pressemeddelelse.

Lars Eilertsen går lige nu igennem en krise med uoverskuelige konsekvenser. Selvom der ikke er konstateret smitte med coronavirus i en eneste mink på hans farm, skal alle 10.000 af dem lade livet. Og det betyder et farvel til ikke bare hans arbejde - mens hans liv gennem 50 år. Han lukker os ind nu i 'Helt Ærligt'.

Fortsat ingen aftale om kompensation

Selvom de røde partier er blevet enige om, at det skal forbydes at holde mink i Danmark, er man endnu ikke nået til enighed om en aftale vedrørende kompensation til minkavlerne.

Aftale gør det forbudt at holde mink frem til 2022

- Forhandlingerne om erstatning fortsætter, og jeg håber, at vi snart kan få en aftale om fuldstændig erstatning til alle minkavlerne, siger Simon Kollerup.

Lars Eilertsen, der også er bestyrelsesmedlem i Dansk Pelsdyravlerforening, håber nu på, at politikerne finder frem til en bred politisk aftale.

- Branchens store håb er, at man laver en aftale omkring erstatning for tabte indtægter, men også en aftale for, hvordan vi bliver eksproprieret på vores farme, så vi kan se, vores forretninger bliver ordentlig betalt, siger Lars Eilertsen.

Og så er det ikke så vigtigt, at aftalen kommer med det samme.

- For os er det ikke et hastværk. Vi vil hellere, den rigtige aftale bliver lavet, fremfor det går stærkt, siger han.

Hele blå blok forlod tidligere mandag aften forhandlingerne. Blå bloks største parti, Venstre, ville have en aftale om erstatning til minkavlerne på plads, før en aftale om lovhjemmel og tempobonus.