Vil have en begravelsesskat

Flere østjyder begraves på kommunens regning

Det koster mange penge, og nu opfordrer Mogens Balling, administrerende direktør i Landsforeningen Liv og Død, til, at vi kigger mod Sverige. Her er store dele af begravelsen nemlig betalt over skatten. Det skriver DR Østjylland.

I Sverige betaler borgerne for kirkegårdsydelserne via skattebilletten, uanset om de er medlem af den svenske folkekirke eller ej. Og det er en god ide, mener Mogens Balling fra Landsforeningen Liv og Død, der hjælper døende og deres pårørende.

- Det koster ikke noget at leje kapellet, og gravstedet og kremeringen er betalt over skatten. Så det, du betaler for i Sverige, er bedemandens arbejde, kisten, kørsel og lignende, siger Mogens Balling.

Fik 228 ansøgninger
Alene Aarhus Kommune fik sidste år 228 ansøgninger om begravelseshjælp. Begravelserne endte med at koste kommunen 370.000 kroner.

Ansøgningerne er en stigning på næsten 170 procent sammenlignet med 2010. Den svenske ordning er derfor ifølge Mogens Balling værd diskutere herhjemme, men der er forbehold, der skal overvejes først.

- Der skal måske findes en eller anden kompensation i forhold til kirkeskatten for dem, der i dag betaler kirkeskat i Danmark, siger Mogens Balling.

I Randers fik kommunen sidste år 50 henvendelser om begravelseshjælp, hvoraf 30 sager blev betalt.