Regionen overvejer at investere i nyt udstyr, der kan kurere sygdom

En kvinde fra Randers blev nødt til at tage til Spanien for at blive behandlet for sygdommen.

01:51

VIDEO: Anifer Saliev er den første dansker, der er blevet kureret for sygdommen. Se, hvordan det foregik i videoen her.

71-årige Anifer Saliev fra Randers rystede før i tiden konstant på hænderne og kunne hverken skrive sit navn tydeligt eller holde en kop kaffe uden at spilde ud over gulvet og sig selv.

Hun lider af sygdommen "Familiær rysten," som minder om parkinson. En nervesygdom i hjernen, der rammer fem til seks procent af befolkningen.

Læs også Første dansker kureret for rystesyge: - Det er et helt nyt liv

Nu er hun med hjælp fra Sundhedsstyrelsen som den første dansker blevet kureret for sin sygdom på et hospital i Spanien, og Region Midtjylland overvejer, om de skal investere i behandlingen herhjemme.

Jeg kan skrive, så det kan læses, og tage en flaske vand uden at ryste på hånden.

Anifer Saliev, Randers

- Jeg kan skrive, så det kan læses, og tage en flaske vand uden at ryste på hånden, siger Anifer Saliev til TV2 ØSTJYLLAND.

Udstyret, der bliver brugt i Spanien, koster omkring 16 millioner kroner, og Region Midtjylland overvejer, om der skal skaffes penge til at tilbyde behandlingen her i landet. Man kan nemlig på nuværende tidspunkt ikke modtage den type behandling i Danmark.

Anifer Saliev var ved bevidsthed under indgrebet.

- Det kan godt være, at det er noget, vi skal, men vi bliver nødt til at have en vurdering på det med hensyn til økonomien, og om vi har kapaciteten sundhedsfagligt med personale, siger Henrik Gottlieb Hansen (S), der er formand for hospitalsudvalget i Region Midtjylland og medlem af Socialdemokratiet.

Læs også Regionen sendte falsk mail til medarbejderne - halvdelen klikkede

Får brændt hjernen

Behandlingen foregår ved, at patienten får barberet sit hår af og får elektroder sat på hovedet. Et område i hjernen bliver så brændt med ultralydsstråler. Virkningen er der med det samme.

Billedet her viser, hvordan Anifer Saliev så ud efter operationen.

Efter Anifer Salievs tur til Spanien er hun ikke i tvivl. Hun mener, at behandlingen skal tilbydes her i landet.

Jeg håber så sandelig, at vi får behandlingen til Danmark, da jeg tror, at der sidder mange, der kan få gavn af den.

Anifer Saliev, Randers

- Jeg håber så sandelig, at vi får behandlingen til Danmark, da jeg tror, at der sidder mange, der kan få gavn af den, siger hun.

Ifølge TV2 tager behandlingen en formiddag og er foreløbig udført på 150 patienter. De skriver, at behandlingen hjælper i 80 procent af tilfældene ifølge lægerne.

Læs også WEBDOK: Hvorfor er det så svært at amme mit barn?