Statsministeren: Riv bygninger ned - ghettoerne skal afvikles

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lovede en målrettet indsats mod ghettoer i Danmark i sin nytårstale

- Nogle steder ved at bryde betonen op. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder, sagde statsministeren i sin nytårstale. Foto: Bax Lindhardt - Scanpix

Regeringen har sat et nyt og ambitiøst mål om at afvikle landets ghettoer. Det fremsættes som et konkret udspil mod parallelsamfund i begyndelsen af året. 

Det var hovedbudskabet fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han mandag aften holdt sin nytårstale fra Statsministeriet. 

Læs også Fire østjyske områder er stadig på ghettolisten

I Østjylland står der fire boligområder på transport-, bygnings- og boligministeriets ghettoliste, der blev udsendt 1. december 2017.

 Nogle steder ved at bryde betonen op. Rive bygninger ned.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister

Bispehaven, Skovgårdsparken og Gellerupparken/Toveshøj i Aarhus og Sundparken i Horsens.

Mens Lars Løkke Rasmussen sidste år indledte talen med Matador og også kom omkring en reference til pop-fænomenet Gulddreng, var dette års tale mere alvorstung. Fløjlshandskerne er lagt til side. 

- Vi skal ikke længere lappe på årtiers fejlslagen politik. Vi skal sætte et nyt mål om at afvikle ghettoerne helt, sagde statsministeren og blev konkret:

- Nogle steder ved at bryde betonen op. Rive bygninger ned. Sprede indbyggerne og genhuse dem i forskellige områder. Andre steder ved at tage en klar styring af, hvem der flytter ind. 

Huller i Danmarkskortet

Statsministerens budskab var, at "vi skal bryde den kæde, hvor generation efter generation lever i parallelsamfund".

Vi må droppe illusionen om, at parallelsamfund og ghettoer nok skal forsvinde, hvis vi bare giver tid.

Lars Løkke Rasmussen, statsminister

Han talte om "huller i Danmarkskortet" og miljøer, hvor penge ikke er noget, man tjener, men noget man får fra kommunen eller tilraner sig ved kriminalitet. 

- Hvor danske værdier som ligeværd, frisind og tolerance taber terræn. Det bekymrer mig dybt, lød det fra Lars Løkke Rasmussen. 

Læs også Justitsminister på besøg i Aarhus V: Slut med ghettoer

Ghettoerne er ifølge statsministeren arnested for kriminelle bander, der skaber utryghed i gaderne, forsømte børn i skolerne, og kommunekasser, hvor udgifterne er større end indtægterne. 

- Vi må droppe illusionen om, at parallelsamfund og ghettoer nok skal forsvinde, hvis vi bare giver tid. Det gør de ikke. Når jeg for eksempel besøger Vollsmose, er magtesløsheden og isolationen desværre den samme, som da jeg var der sidst. Ja, måske endda værre.

 

Opgør med årtiers slappe udlændingepolitik

Talen kommer i kølvandet på en tumultarisk periode for regeringen, hvor finansloven først faldt på plads i sidste øjeblik. Og statsministeren understregede da også, at både forhandlingerne om skattelettelser og om stramninger på udlændingeområdet vil blive genoptaget snarest muligt. 

Problemerne med parallelsamfund udspringer af netop "årtiers slappe udlændingepolitik, lød det fra statsministeren.

- Vi kan ikke ændre fortiden, men vi kan tage ved lære af den, når vi former fremtiden, sagde han og fastslog, at han er tilhænger af en stram udlændingepolitik, selvom den for nogle - medgav han - kan virke "for hård". 

Læs også Stor ærgrelse i Skovgårdsparken over ghetto-prædikatet

Opgøret med parallelsamfund handler ikke om hudfarve eller religion, forsikrede han. Det handler om noget større. Om skel mellem mennesker. 

- Det er et forsvar for tolerancen, friheden og frisindet, lød det i talen.

For andet år i træk blev nytårstalen sendt fra Lars Løkke Rasmussens kontor i Statsministeriet og ikke fra Marienborg.

Ghettodefinition 

I definitionen af et ghettoområde indgår nedenstående 5 kriterier, hvoraf mindst tre skal være opfyldt, for at der er tale om et ghettoområde. 

De 5 kriterier er:
1. Andelen af 18-64 årige uden tilknytning til arbejdsmarkedet eller uddannelse overstiger 40 pct. (gennemsnit for de seneste 2 år).

2. Andelen af indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande overstiger 50 pct.

3. Antal dømte for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer overstiger 2,70 pct. af beboere på 18 år og derover (gennemsnit for de seneste 2 år).

4. Andelen af beboere i alderen 30-59 år, der alene har en grunduddannelse (inkl. uoplyst uddannelse), overstiger 50 pct. af samtlige beboere i samme aldersgruppe.

5. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige i alderen 18-64 år i området eksklusive uddannelsessøgende er mindre end 55 pct. af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.