Hermed erklærer jeg kulturåret for åbent: Kom så Aarhus

Hendes Majestæt Dronningen har nu officielt skudt Aarhus 2017 i gang

04:52

Præcis kl. 18.18 gik Hendes Majestæt Dronning Margrethe på scenen i Musikhuset for at holde en tale om hendes forhold til Aarhus og byens kommende rolle som Europæisk Kulturhovedstad 2017, og til slut i talen erklærede hun så kulturåret for åbent.

- Jeg mindes med glæde den tid - for mere end 50 år siden - da jeg boede og studerede i Aarhus. Jeg glædes hvert år over den hjertelige måde, byen tager imod min familie og mig, når vi tager ophold på Marselisborg. Og hvert år ser jeg frem til den sidste fredag i august måned, hvor jeg nu i mere end 40 år har deltaget i åbningen af Aarhus Festuge, lød det blandt andet fra dronningen.

01:49

VIDEO: Sådan så det ud, da Dronningen ankom til Musikhuset. 

Luk video

Hun slog fast, at Aarhus også er hendes by.

- Det er derfor også en stor glæde for mig i dag at være til stede ved åbningen af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Aarhus og Region Midtjylland er valgt som vært for Europæisk Kulturhovedstad - de er i år ansvarlige for gennemførelsen af ét af de mest ambitiøse kulturprojekter, der finder sted i Europa, sagde hun.

Dronningen forventer, at Aarhus som kulturhovedstad kan have mange positive effekter på tværs af landegrænser – også i årene efter 2017.

Læs også Løkke om Aarhus: Eventyrligt år i vente for Smilets By

- Der er ingen tvivl om, at et begivenhedsrigt år danner fundament for et nært samarbejde på tværs af landegrænser, sagde Dronningen inden hun sluttede af med ordene:

- Hermed erklærer jeg Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad for åbent. Kom så Aarhus.

TV 2 | ØSTJYLLAND følger åbningen af kulturåret tæt. Vi sender live fra Dokk1 senere på aftenen via dette link. På vores Facebook-side sender vi live fra optoget.   

Se hele dronningens tale i videoen øverst på siden. Billederne er fra DR.  

Dronningens tale

Aarhus har altid stået mit hjerte nær.

Jeg mindes med glæde den tid - for mere end 50 år siden - da jeg boede og studerede i Aarhus. Jeg glædes hvert år over den hjertelige måde, byen tager imod min familie og mig, når vi tager ophold på Marselisborg. Og hvert år ser jeg frem til den sidste fredag i august måned, hvor jeg nu i mere end 40 år har deltaget i åbningen af Aarhus Festuge.

Aarhus er så sandelig også min by.

Det er derfor også en stor glæde for mig i dag at være til stede ved åbningen af Aarhus som Europæisk Kulturhovedstad 2017. Aarhus og Region Midtjylland er valgt som vært for Europæisk Kulturhovedstad - de er i år ansvarlige for gennemførelsen af ét af de mest ambitiøse kulturprojekter, der finder sted i Europa.

Det kan hele Danmark være stolt af, og det skal vi alle - også i resten af Europa - have glæde af.

Temaet for Aarhus 2017 er Rethink - Tænk nyt! Tænk på ny! Tænk efter! - lad os genoverveje.

Temaet opfordrer til refleksion. Kan dagligdagens opgaver og udfordringer løses på en anden måde end den tilvante? Kan kunst og kultur være en udfordring og inspiration til at tænke nyt og anderledes? Temaet er anledning til at tænke over kulturens betydning og funktion i vores samfund.

Det er kulturen, der binder os sammen som mennesker, som folk og som nationer. Kulturen er med til at give kommende generationer identitet, fællesskab og til at danne grundlag for et godt liv.

Formålet med Kulturhovedstadsprogrammet er at fremhæve og styrke mangfoldigheden i europæisk kultur og at øge forståelsen for kulturelle forskelle og ligheder. Den lokale og nationale kultur skal bevares og udvikles i en stadig mere international verden. Vi må gerne være stolte af "vores eget", men vi bør være åbne over for inspiration udefra. Sådan som "vores eget" altid har været resultatet af et samspil mellem mange kilder.

At være dansk og international må ikke være hinandens modsætninger.

Som Europæisk Kulturhovedstad er det i det kommende år Aarhus og Region Midtjylland, der inviterer Europa hertil og indbyder til fællesskab og samarbejde på tværs af landegrænser og kulturer. Tilsvarende er det Danmark, der rækker ud i Europa og giver vores bud på mulige løsninger på fælles udfordringer. Det bliver spændende at se, hvordan nye forbindelser vil blive skabt, og hvilke nye muligheder, der vil åbne sig for byen og regionen.

Der vil også komme en tid efter Den Europæiske Kulturhovedstad. Der er imidlertid for mig ingen tvivl om, at et begivenhedsrigt år og de mange forberedelser, der har været lagt i planlægningen, vil udgøre fundamentet for et varigt og tæt samarbejde på tværs af landegrænser, ja, og på tværs af Jylland.

Den Europæiske Kulturhovedstad vil være en milepæl i Aarhus' historie. Med Landsudstillingen i 1909 viste byen sin vilje til at ville udvikle sig, og det har man stædigt fulgt op på siden; med det nuværende projekt flytter byen sig fra at være "en større by i Jylland" til at blive en international by i Europa.

Jeg glæder mig over, at gæster fra nær og fjern kan se frem til et spændende år. Det gælder også for mig selv.

Jeg er overbevist om, at 2017 vil sætte et varigt og meget nærværende aftryk i byens historie.

Hermed erklærer jeg Den Europæiske Kulturhovedstad Aarhus 2017 for åben.

Kom så, Aarhus!

Kilde: Kongehuset