Ikonisk kro står til nedrivning - nu er det endeligt vedtaget

Et byrådsflertal i Syddjurs Kommune har onsdag vedtaget, at Kalø Slotskro kan rives ned.

Kalø Slotskro står til nedrivning.

Det har et flertal i byrådet i Syddjurs Kommune vedtaget ved et byrådsmøde sent onsdag eftermiddag.

Syddjurs Kommune har vedtaget en lokalplan, der gør det muligt at rive Kalø Slotskro ned til fordel for et nyt velkomstcenter for Nationalpark Mols Bjerge. 

Det nye velkomstcenter skal ligge nær Kalø Slotsruin. Centeret skal klæde gæster fra nær og fjern på til at gå på opdagelse i landskabet. 

Ifølge Nationalpark Mols Bjerge er det ikke muligt at gøre plads til både slotskroen og velkomstcentret. Det er derfor, Kalø Slotskro efter alt at dømme vil blive nedrevet.   

Kalø Slotskro og det omkringliggende naturområde ligger i Nationalpark Mols Bjerge, som hvert år har mange besøgende.
Kalø Slotskro og det omkringliggende naturområde ligger i Nationalpark Mols Bjerge, som hvert år har mange besøgende. Foto: Google Maps

Stor debat

Der har i mange år været stor debat om en eventuelt nedrivning af Kalø Slotskro.

I Facebook-gruppen ’Bevar Kalø Slotskro’ har en række borgere i lang tid kæmpet for at bevare både kroen og naturen. Det har blandt andet resulteret i en underskriftindsamling, der samlede 6000 underskrifter mod nedrivningen af Kalø Slotskro.

- Vi er rigtig mange, der synes, at naturen er fantastisk og dejlig. Det er jo derfor, at vi kommer herude. Folk kommer ikke for at gå ind i en betonklods, siger Kirsten Frederiksen, der er medstifter af gruppen ’Bevar Kalø Slotskro’.

Det er Nationalpark Mols Bjerge uenig i. Et nyt velkomstcenter vil gavne turismen i og omkring Kalø Slotsruin, lyder det. 

- Vi håber på, at det giver et boost. Turisterne vil kunne få noget information og oplysning om nationalparken. Vi erstatter slotskroen med noget, som er mindst ligeså godt, siger formanden for Nationalpark Mols Bjerge, Jørgen Blach, til TV2 ØSTJYLLAND. 

VIDEO: Jørgen Blach sætter her flere ord på, hvorfor han bakker op om et nyt velkomstcenter. 

Ny lokalplan vedtaget 

Det var et bredt flertal, der onsdag stemte for en ny lokalplan. Ifølge viceborgmester i Syddjurs Kommune Claus Wistoft (V) vil det være en gevinst for lokalsamfundet at få et nyt velkomstcenter. 

- Jeg tror, det er en rigtig god idé, og det kan blive en god driver for den del af erhvervslivet, der handler om turisme, sagde Claus Wistoft under onsdagens byrådsmøde i Syddjurs Kommune. 

VIDEO: Se naturskønne billeder af området ved Kaløvig her.

Én af dem, der stemte imod en ny lokalplan, var Michael Mikkelsen fra Dansk Folkeparti. 

- Set med mine briller vil et nyt center og en parkeringsplads dertil være en forringelse af naturområdet, sagde han under onsdagens byrådsmøde. 

Strandhuset - der ligger i nærheden af Slotskroen - er fundet bevaringsværdigt. Strandhuset blev bygget i 1906 og er tegnet af arkitekten Hack Kampmann.

Træk i markøren i midten for skiftevis at se, hvordan kroen ser ud i dag, og hvordan området skal se ud i fremtiden (Illustrationen til højre er lavet af Arkitema Architects):

KALØ SLOTSKRO

'Niklas' stoffer på snap

play'Niklas' køber stoffer på Snapchat: - En halv time så har jeg det i hånden

Irma Mogensen har sammen med seks andre kvinder lavet en bog om livet samt madopskrifter fra deres liv

Livskloge damer vil have unge til at forstå de gamle retter

Festugepapir2

Aflyst festuge ender i parcelhuse

Oliven spejderne er blevet kåret som årets lokale forening i Region Midtjylland

Fra 0 til 100 medlemmer på 22 måneder: Oliven Spejderne kåret som årets forening i Region Midtjylland

20200929142912269_1000.jpg

Sundhedsministeriet holder pressemøde om vaccinationsindsats mod COVID-19

IMG_4734

Kvinde er dødssyg af kræft – men hun kan ikke få kørsel til hospitalet