Butik mod madspild åbner i Aarhus: - Vi skal tage ansvar

Fremover kan aarhusianerne handle billige overskudsvarer og støtte mennesker i nød på samme tid

00:35

VIDEO: Du kan købe en vare til en billig penge og samtidig støtte verdens fattigste i udviklingslande, fortæller Frank Thiemer Petersen fra Wefood.

På hylderne i Wefood er varerne stort set altid tæt på udløbsdato. Ikke desto mindre var der tirsdag stuvende fuldt, da butikskæden for første gang nogensinde slog dørene op i Aarhus.

Konceptet går ud på, at man i butikkerne kan købe billige varer, som er tæt på sin udløbsdato eller har beskadiget emballage. På den måde kan den enkelte forbruger være med til at afhjælpe madspild.

Det ser indbydende ud herinde, så jeg er ikke bange for, at varerne fejler noget.

Daniel Svanholm Thomsen, kunde i Wefood

Wefood-konceptet er gået rent ind hos forbrugerne i København, og nu får aarhusianerne altså også mulighed for at købe billige og måske bulede varer.

- Jeg synes, det er en god ide at tage et ansvar for den produktion, vi har. Der vil altid være spild i forretningerne, men vi vil sikre, at de har en mulighed for at komme af med det overskydende, siger Frank Thiemer Petersen, der er vareforsyningsansvarlig hos Wefood, til TV2 ØSTJYLLAND.

Læs også Nu kommer madspilds-succes til Aarhus: Wefood-butik slår dørene op

Varerne kommer fra forskellige supermarkeder, der arbejder sammen med Wefood. Overskuddet går til Folkekirkens Nødhjælp.

Varerne sælges 30-50 pct. billigere end normalt, fordi de enten snart bliver for gamle eller har skadet indpakning.

Kvaliteten skal sikres

De frivillige går gennem varerne for at sikre sig, at kvaliteten er i orden, og det betyder nogle gange, at der skal åbnes pakker med Müsli. På den måde lykkes det Wefood-butikkerne at opnå glade smileyer.

Vi skal jo prøve at minimere vores madspild, så vi ikke smider for meget ud, som andre kunne have haft glæde af

Daniel Svanholm Thomsen, kunde i Wefood

- Kunderne har taget godt imod os, og de har været overrasket over kvaliteten. Selvom dåserne måske er lidt bulede, så er kunderne rigtig positive, siger Frank Thiemer Petersen.

Den vurdering kan en af dagens besøgende godt tilslutte sig. 

Udover datomærkningen og eventuelle stød i emballagen, er varerne magen til dem, man finder i andre butikker.

- Det ser indbydende ud herinde, så jeg er ikke bange for, at varerne fejler noget, selvom det er første gang, jeg er her. Det ligner ikke en discountbutik, siger Daniel Svanholm Thomsen, der i dag besøgte Wefood på åbningsdagen.

Han slutter sig desuden til butikkens holdning omkring madspild. 

Læs også Udvekslings-studerende på AU skal løse verdens madproblemer

- Vi skal jo prøve at minimere vores madspild, så vi ikke smider for meget ud, som andre kunne have haft glæde af. Det giver god mening at spare miljøet lidt.

Wefood åbnede deres første butik i København for to år siden, og butikken i Aarhus er den tredje i kæden.

- Vi vil gerne vokse i det omfang, vi kan, men vi vil være sikre på, at der er frivillige og samarbejdspartnere nok i de byer, vi kommer til, siger Frank Thiemer Petersen.