Video: Julemanden tænder en million LED-lys

Strøget i Aarhus har trods energikrisen besluttet at holde fast i traditionen med masser af julelys over gaden.

Et knap en kilometer langt lyshav pryder nu himlen over Strøget i Aarhus.

Fredag aften har selveste julemanden nemlig tændt det funklende tæppe af en million LED-pærer over den velbesøgte gade. 

- Det er jo en tradition, vi har haft i Aarhus gennem rigtig mange år efterhånden, og det er klart, at det betyder rigtig meget, at vi på den måde kan byde julen velkommen til Aarhus, siger Claus Bech, direktør i Aarhus City Forening, til TV2 ØSTJYLLAND.

Der kom flere tusinde mennesker ned for at se de mange julelys blive tændt.
Der kom flere tusinde mennesker ned for at se de mange julelys blive tændt.


Rigtig mange steder har man ellers på grund af himmelhøje elpriser valgt at droppe den sædvanlige ekstravagante julebelysning. Men trods energikrise holder man fast i traditionen i Aarhus.

Koster ti ører per indbygger

Det er Aarhus City Forening og Gadeforeningen Strøget Aarhus, der står for julebelysningen, og af hensyn til energikrisen har foreningerne dog mere end halveret antallet af timer, lysene er tændt i år.

- I respekt for at butikkerne er dem, der betaler for julebelysningen, kombineret med den her tiltagende energikrise, arbejder vi med et tidsinterval på seks til syv timer om dagen, sagde Claus Broberg, formand for Strøget Aarhus, til TV2 ØSTJYLLAND i september. 

Julebelysningen plejer at være tændt 16 timer i døgnet.

Lyshimlen over Strøget vil tænde hver dag frem til den 24. december, og ifølge Claus Broberg giver det et forbrug på 11.000 kW. Det svarer til en omkostning på 10-11 ører per indbygger i Aarhus.

- Det, synes vi ikke, vi vil slukke julehyggen for, siger han. 

Modsat julelysene over Strøget er Sallings ikoniske julelys og skøjtebanen ved Musikhuset i Aarhus i år helt droppet på grund af energikrisen.